image_pdfimage_print

     Την 25η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου του Γιοχάνεσμπουργκ.

     Αμέσως μετά μετέβη στο αγγλοελληνικό κολλέγιο Σαχέτι, όπου παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση του διακεκριμένου εκπαιδευτηρίου για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο, ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, όπου απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό׃ 

     «Βρίσκομαι μέσα στό περίφημο Σχολείο ΣΑΧΕΤΙ και αισθάνομαι πολύ συγκινημένος! Εσείς τα παιδιά του ωραίου αυτού Κολλεγίου της Νοτίου Αφρικής, σπουδάζετε έχοντας μέσα στην καρδιά σας την αγάπη για την πατρίδα σας, τη Νότια Αφρική. Μία χώρα αρκετά ταλαιπωρημένη μα τόσο πολύ όμορφη με ξεχωριστές και μοναδικές δυνατότητες. Τη χώρα της Νοτίου Αφρικής, την οποία τοσο πολύ αγάπησαν πολλές εθνότητες και έως σήμερα συνεχίζουν, παρά τίς όποιες αντικειμενικές αντιξοότητες, να ζούνε δημιουργικά και με πνεύμα συνεργασίας.

      Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, βρίσκομαι κοντά σας και επιθυμώ να σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου, όλα τα παιδιά που βλέπω να στέκεσθε απέναντί μου, Ελληνόπουλα, Κυπριόπουλα,  Νοτιοαφρικανόπουλα, κάθε εθνικότητος, κάτι που δείχνει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του ιστορικού Σχολείου της δραστήριας Ελληνικής Ομογενείας της Νοτίου Αφρικής. Ατενίζοντας κανείς εσάς, τα παιδιά του Σαχέτι, διαπιστώνει πώς είναι δυνατόν να ζήσουνε μαζί, να δουλέψουνε μαζί και να δημιουργήσουν συνθήκες και προϋποθέσεις καρποφόρες, αναπτυξιακές και πρόοδο σε κάθε τομέα της κοινωνίας, όλοι μαζί οι λαοί της Αφρικής. Η χειροπιαστή απόδειξη γι΄αυτό, είσασθε εσείς τά παιδιά της Νοτίου Αφρικής που ζήτε και μελετάτε ενωμένοι και αγαπημένοι σ’αυτό το χώρο. 

      Όμως  δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το λόγο για τον οποίο βρισκόμασθε εδώ. Είναι η σχολική Εορτή της εθνικής επετείου του ’21. Σήμερα η αθάνατη Ελληνική ψυχή υποκλίνεται ευλαβικά μπροστά στο θαύμα εκείνο που δημιούργησε η πίστη των Ελλήνων, μπροστά στο μεγαλείο εκείνο, που οι πατέρες μας και οι παππούδες μας κατόρθωσαν χύνοντας το αίμα τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος».   

      Παιδιά  μου ευλογημένα, 

      Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας  ως ο Πνευματικός Πατέρας σας, ο Πατριάρχης σας και σας μεταφέρω τον ασπασμό και την αληθινή αγάπη της μητρός Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Ήλθα με χαρά να σας συναντήσω και θέλω να ξέρετε όλοι σας, ότι η σκέψη μου και η μέριμνά μου θα είναι πάντοτε κοντά σας, σε Εσάς, στις οικογένειές σας και στούς αξίους καθηγητές σας που κοπιάζουν για το δικό σας καλό και την πρόοδό σας. Θα  ήθελα να μπορώ  να ακούσω τους νεανικούς  προβληματισμούς  και τις όποιες δικαιολογημένες  ανησυχίες σας.

      Σ’αυτή  τη χώρα που η αγάπη και η πρόνοια του Θεού σας έταξε να ζήτε, βρίσκεται ένας μεγάλος Ηγέτης ο οποίος πρόσφερε τη ζωή του ολόκληρη για να ευημερίσει και να προοδέψει ο τόπος αυτός, και να αναπτυχθεί μέσα στο σημερινό σκληρό ανταγωνισμό της παγκοσμίου κοινωνίας. Είναι ο χαρισματικός Ηγέτης Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος είχε ως συνήθη και αγαπημένη του φράση hamba Kahle που σημαίνει να προχωρείς αργά, σταθερά, με σεμνότητα, περίσκεψη και ειρηνική διάθεση, τότε θα πετύχεις. 

      Και σεις όλοι οι σπουδαστές του Σαχέτι, σπουδάζετε με μεράκι και φιλοτιμία. Αύριο πολλοί από εσάς θα αποτελέσουν τα στελέχη ίσως της Κυβερνήσεως ή θα είσθε σε θέσεις «κλειδιά» της χώρας, είτε στους τομείς της Οικονομίας, είτε του Εμπορίου, είτε της Εκκλησίας, είτε της δημοσιογραφίας. Όμως πάντοτε να θυμόσασθε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από συνεργασία, ειρηνική συνύπαρξη και ενότητα όλων κάτωφ από τις αιώνιες και ηθικές αξίες της χριστιανικής πίστεως αλλά και αυτές που σάρκωσε με τον προσωπικό του αιματηρό αγώνα ο Ηγέτης Νέλσον Μαντέλα. Η παρουσία του και μόνον  σήμερα ανάμεσά μας αποτελεί εγγύηση ενότητας και ειρήνης, ελπίδα για το μέλλον της Νοτίου Αφρικής. Πόσο ωραία είναι η ζωή όταν ακούμε τους δικούς του λόγους, μετά την αποφυλάκισή του : «Θα ήθελα να επιστρέψω  στο χωριό μου και να  μπορώ να περπατώ στα λιβάδια, στους λόφους και στα ποτάμια όπου μεγάλωσα». Μεγαλείο ψυχής, ανωτερότητα μα και απλότητα στη σκέψη, φιλοσοφημένες εκφράσεις οι οποίες εκφράζουν το μεγαλείο ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με αυτοτθυσία τον άνθρωπο και την κοινωνία. 

      Σας αγαπώ όλους και  σας αγκαλιάζω  μέσα στην Πατριαρχική  μου αγκαλιά που  σας χωράει όλους  και σας ευλογώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου.

      Παιδιά  μου, να ζείτε και  να ευτυχείτε, χρόνια πολλά με υγεία, δύναμη και πρόοδο στά  γράμματα και στην αρετή, να αξιωθείτε να εορτάσετε καλό Πάσχα με τις οικογένειές σας, σεις και οι κατά πάντα άξιοι δάσκαλοί σας, διότι όπως είπε και ο  Μέγας Αλέξανδρος «στούς γονείς μου  οφείλω το ζήν, στους  δασκάλους μου  το ευ ζήν!».

     Ακολούθως επισκέφθηκε το κτίριο της Κυπριακής Αδελφότητος Ν.Αφρικής, όπου παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσαν ο Εξοχ.Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ.Αργυρός Αντωνίου και ο Εντιμ.Πρόεδρος της Αδελφότητος κ.Κλεόπας Ηλίας.

     Ο Εξοχ.κ.Αντωνίου καλοσώρισε τον Μακαριώτατο και ανεφέρθη στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, υπέρ της επιλύσεως του οποίου ζήτησε την προσευχητική αρωγή της ΑΘΜ.  Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητος.  

     Ο Μακαριώτατος, αφού επεσήμανε το θρησκευτικό και εθνικό νόημα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.Χρυσόστομο και τον Εξοχ.Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δημήτριο Χριστόφια για την αδιάκοπη αρωγή προς το επιτελούμενο πολυσχιδές έργο του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αφρική και ευχήθηκε υπέρ της δικαίας επιλύσεως του Κυπριακού ζητήματος. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

     Στο επίσημο γεύμα παρεκάθησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Ιωαννουπόλεως και Καλής Ελπίδος, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουκρανίας, και της Λευκορωσίας, η Εριτ.Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμουργκ, η Εριτ.Προξενική Λειτουργό της Κύπρου στο Γιοχάνεσμπουργκ,  ο Εντιμ.Γεν.Πρόξενος της Κύπρου στην Μοζαμβίκη, εκπρόσωποι κοινοτήτων, αδελφοτήτων και σωματείων κ.α.   

     Το βράδυ της ιδίας ημέρας η Εριτ.κα.Γούναρη, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν της ΑΘΜ στην προξενική κατοικία, παρόντων των Σεβ.Μητροπολιτών Ιωαννουπόλεως και Καλής Ελπίδος, του Εξοχ.Έλληνος Πρέσβη, του κ.Προέδρου του ΣΑΕ Αφρικής και Ασίας, των κ.κ.Αντιπροέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, του κ.Επιτίμου Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητος και του κ.Γεωργίου Μπίζου, Νομικού.

     Η κα.Γούναρη καλοσώρισε τον Μακ.Πατριάρχη και εδήλωσε την σημασία της παρουσίας του πνευματικού Πατέρα των ορθοδόξων της αφρικανικής ηπείρου στην Ν.Αφρική.

     Η ΑΘΜ ευχαρίστησε για την ευγενή φιλοξενία, επεσήμανε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, που μπορεί να μεγαλουργεί ό,που και αν ευρίσκεται, τόνισε την σπουδαιότητα της λειτουργίας των ελληνικών προξενείων για την στήριξη του αποδήμου ελληνισμού και κατακλείων προσέφερε στην κα.Πρόξενο ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.