image_pdfimage_print

    Την 15ης Φεβρουαρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον προσωρινό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος της Νιγηρίας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Νιγηρίας κ.Αλεξάνδρου και Καμερούν κ.Γρηγορίου.

     Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη, στην οποία παρέστησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος, της Ρωσίας κ.Αλέξανδρος Δημητριέβσκυ, ο  ‘Υπατος Αρμοστής της Κύπρου Δρ.Αναστάσιος Λεβέντης, ο Εντιμ.Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ.Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν, ο Αξιοτ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ.Νάσος Σιδηροφάγης και πλήθος πιστών, ο Σεβ.Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων׃

     «Με τη σημερινή Θεία Λειτουργία στην καθέδρα, την καρδιά, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Νιγηρίας και τη θεμελίωση του νέου Καθεδρικού Ναού μας που η αγάπη και η γενναιοδωρία της Οικογενείας Λεβέντη προσφέρει στο Θεό καί το λαό Του, επισφραγίζεται η πρώτη ποιμαντορική επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.

     Μεγάλη η τιμή και η ευλογία γιά όλους μας. «Ομολογούμεν την χάριν, ου κρύπτομεν την ευεργεσίαν» ! Από βάθους καρδίας ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Κύριο που μας αξίωσε να βιώσουμε στιγμές ανεπανάληπτης πνευματικής ανάτασης τόσο, προ δύο ημερών, κατά την τελετή των εγκαινίων του νεόδμητου Ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην ανατολική Νιγηρία, όσο και σήμερα εδώ στον Ιερό τούτο χώρο.

     Σήμερα, στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου και στο κοινό Ποτήριο της Ζωής, επιβεβαιώθηκε η αραγής ενότητά μας με τη μητέρα Εκκλησία της Αλεξανδρείας, το φορέα της αναλλοίωτης και ανόθευτης δισχιλιόχρονης πίστης των Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων και Μητέρων, των μαρτύρων, των οσίων και των ομολογητών της Εκκλησίας.

     Σήμερα στο χώρο αυτό «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν ουδέ θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού»(Γαλ.δ 23….). Δηλαδή ενότητα και όχι διαίρεση. Ενότητα πέρα από φύλα, χρώματα, γλώσσες και σύνορα. Ενότητα που δεν σημαίνει ισοπέδωση, αλλά πού κάνει τα παρα πάνω στοιχεία τόπο συνάντησης και αλληλοεπιχώρησης εν Χριστώ. Η πράξη και η μαρτυρία των μεγάλων αγίων Ιεραποστόλων της Εκκλησίας μας, μας οδηγεί και σήμερα υπενθυμίζοντας ότι το διαχρονικό είναι ο Χριστός και ότι δεν υπάρχουν ιερά έθνη και ιερές γλώσσες.

     Μακαριώτατε, 

     Πριν από 7 και πλέον χρόνια η χάρη του Θεού, Σας ανέθεσε την πηδαλιουχία της αρχαίας, ιστορικής και μαρτυρικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας. Μεγάλη η ευθύνη, βαρύς ο Σταυρός.

     Στα χρόνια αυτά πού πέρασαν, με σοφία και σύνεση, διάκριση, υπομονή και καρτερικότητα, με επιμονή και πίστη, χαράξατε νέους δρόμους ιεραποστολικής μαρτυρίας υψώνοντας ψηλά τον πήχυ γιά όλους μας, επισκόπους, πρεσβυτέρους, διακόνους, μοναχούς και λαικούς. Μας δείχνετε ότι η παραγματική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι Εκκλησία αγάπης και φιλανθρωπίας. Οι ελάχιστοι, οι κατατρεγμένοι, οι αδύναμοι, οι περιθωριοποιημένοι, οι ασθενείς, οι δεδιωγμένοι, είναι ο λόγος πού υπάρχετε.

     Οι πρωτοβουλίες Σας τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο γιά τους ασθενείς του Ειτζ, γιά γυναίκες και τα παιδιά, θύματα διακίνησης, γιά την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, γιά την εξασφάλιση πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, είναι όντως σημαντικές, πρωτοπόρες, καινοτόμες.

     Συνεχίστε, όσο ο Θεός Σας επιτρέψει, αυτή την πορεία. Είναι «έξοδος» από τον παλαιό κόσμο της δουλείας και της ανελευθερίας, της καταπίεσης, της αναίρεσης του ανθρώπινου προσώπου, της δουλείας της δαιμονικής κυριαρχίας. Αυτή σας η πορεία αναντίρρητα περνάει μέσα από την ερημία της ιστορίας, όπου ελλοχεύουν οι προκλήσεις και οι πειρασμοί.  Μη λησμονείτε όμως ότι το κακό δεν μπορεί να μεταβάλλει τους ανθρώπους αυτούς που μεταβάλλουν σε καλό ότι αγγίζουν.

     Ἀνθρωποι σαν και Εσάς βρίσκονται κοντά στο συνάνθρωπο, για τον οποίο έχουν κατανόηση και καλωσύνη, επειδή ο Θεός που τους συνοδεύει σε κάθε τους στιγμή, διεισδύει σε όλο τους το είναι. Ἀνθρωποι σαν και Εσάς γνωρίζουν τον αληθινό Θεό, το Θεό των ανθρώπων. Ἀνθρωποι σαν και Εσάς αξίζουν τον τίτλο του «φιλανθρώπου». Ἀνθρωποι σαν και Εσάς «κάνουν τη γη πιό ανθρώπινη».

     Μακαριώτατε,

     Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Νιγηρίας, κατά την επίσημη και ιστορική αυτή στιγμή στον Ιερό τοῦτο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, Σας παρακαλεί να δεχχθῆτε σαν ενθύμιο της εδώ παρουσίας Σας, αυτό το εγκόλπιο με την εικόνα της Αναστάσεως, γιατί ο Αναστάς Κύριος φέρει επάνω Του όλη την οδύνη του κόσμου και στο σώμα Του πάντα νωπές οι πληγές του Σταυρού.

     Ὀταν το φέρετε, θα φοράτε επάνω Σας τον πόνο και την οδύνη, το μαρτύριο και τη θλίψη εκατομμυρίων ανθρώπων αυτής της γης. Αλλά ταυτόχρονα θα φέρετε στο στήθος, στη καρδιά και τη ψυχή Σας την ελπίδα και το θάρρος, τη ζωντάνια και τη θέληση, την αγωνιστικότητα και την καρτερία των ανθρώπων αυτής της γής.

     Και πάνω από όλα θα φέρετε στη καρδιά Σας την πίστη όλων όσοι ζούμε εδώ στην ευλογημένη τούτη χώρα, ότι η Ανάσταση δεν πραγματοποιείται στους ουρανούς, αλλά στην καρδιά του θανάτου!»

     Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και εν συνεχεία ο Μακαριώτατος απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Άρχοντος Ακτουαρίου στον διακεκριμένο επιχειρηματία Δρ.Αναστάσιο Λεβέντη, Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας και ευεργέτη της τοπικής Εκκλησίας, δαπάναις του οποίου ανεγείρεται ο νέος Καθεδρικός Ναός Αναστάσιος του Κυρίου Λάγκος.

     Μετά το πέρας της Λειτουργικής Προσευχής η ΑΘΜ έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Καθεδρικού Ναού στον παρακείμενο χώρο του κτιρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, και παρακολούθησε υπαίθρια εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική Εκκλησία, με την συμμετοχή των νέων των ορθοδόξων κοινοτήτων της Δημοκρατίας του Μπενίν, η οποία τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Νιγηρίας.