Εξοχώτατε κ.Κυβερνήτα της Αλεξανδρείας,

      Εξοχώτατε κ.Υφυπουργέ Εξωτερικών της Ελλάδος,

      Ερίτιμε κα.Πρόεδρε του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και Πρέσβυρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο,

      Εντιμότατε κ.Πρόεδρε του Κοινοφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”,

      Ελλογιμώτατε κ.Πρόεδρε του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας,

      Ελλογιμώτατε κ.Διευθυντά της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης,

      Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι, 

      Η Αλεξάνδρεια, η περιάκουστη στα πέρατα της οικουμένης και ανέγγιχτη από την ισχύ του πανδαμάτορος χρόνου κοσμόπολη της τέχνης, των γραμμάτων, του πολιτισμού, της πνευματικής αναζητήσεως και της ανωφερικής πορείας του ανθρώπου προς τον Θεό, για μία αφορά ακόμη ανοίγει τις πύλες της Ιστορίας σε αυτό το μυρίπνοο τέμενος του πνεύματος, την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και υποδέχεται την περίφημη Έκθεση των Εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη-Μαργαρίτη.

      Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μοναδικό γεγονός, διότι ατενίζοντας αυτά τα λαμπρά εκκλησιαστικά τεχνουργήματα, τα οποία αποτελούν την έντεχνη και απτή έκφραση της Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας, γνωρίζουμε την ιστορική εξέλιξη της διαμορφώσεώς τους, από την αφετηρία τους, στην τεχνοτροπία των Φαγιούμ του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού μέχρι την τελική τους διαμόρφωση στους πνευματοφόρους κόλπους της βυζαντινής τέχνης.

      Συνάντηση λοιπόν πολιτισμών μέσα από την μεταποιητική δύναμη της πίστεως! Έκφραση ορατή της ανάγκης της ψυχής να απεικονίσει υψηλά και ευλαβή συναισθήματα! Ευωδία πνευματική, προερχόμενη από τις λεπτότερες χορδές της ανθρωπίνης υποστάσεως! Κειμήλια ιερά, τα οποία εσεβάσθησαν οι αιώνες και διεφύλαξαν οι λαοί μέσα στην εναλλαγή των αυτοκρατοριών που κατά καιρούς επεκράτησαν, ώστε σήμερα εμείς, οι πολίτες του 21ου αιώνος, να μπορούμε να απολαμβάνουμε και δι’ αυτών να ενθυμούμεθα ότι, αν και στην σύγχρονη εποχή λατρεύεται η κτίση και αγνοείται ο κτίσας Θεός, οι άνθρωποι συνεχίζουν να φέρουν το θεϊκό δώρο της φιλοκαλλικής διαθέσεως και μπορούν να κατακοσμούν τον επίγειο κόσμο με έργα μοναδικής και ευσεβούς εμπνεύσεως.

      Κατόπιν τούτων αξιοχρέως συγχαίρουμε τους συντελεστές, οι οποίοι διοργάνωσαν την παρούσα Έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Καρόλου Παπούλια και της Ευγενεστάτης κας. Σουζάννας Μουμπάρακ, Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, της χώρας που μάς περιβάλλει με τόση αγάπη, τιμή και σεβασμό και προς την οποία εκφράζουμε ολοθύμως βαθεία και ειλικρινή ευγνωμοσύνη.

      Συγχαίρουμε τους κ.κ.Αιμίλιο και Χρήστο Μαργαρίτη, οι οποίοι προέβησαν στην δωρεά των Εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη-Μαργαρίτη προς το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αλέξανδρος Ωνάσης”, το οποίο, υπό την πεπνυμένη Προεδρία του αιγυπτιώτου κ.Αντωνίου Παπαδημητρίου και των εκλεκτών συνεργατών του, στα πλαίσια των πολυποικίλων δραστηριοτήτων του, εγκαινιάζουν στην Πόλη του Μ.Αλεξάνδρου την έναρξη της ανά την υφήλιο παρουσιάσεως των σπουδαίων αυτών εκθεμάτων.  

       Συγχαίρουμε επίσης τον Ελλογιμώτατο Δόκτωρα Ισμαήλ Σεραγκελντίν, Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, διότι στον περιώνυμο αυτό χώρο του παγκοσμίου πνευματικού στοχασμού φιλοξενεί την διακεκριμένη Συλλογή.

      Η παρούσα Έκθεση συνδυάζεται με το σπουδαίο γεγονός της ενάρξεως λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας, έργου λαμπρού που τελεσιουγείται με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας και την χορηγία του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, την δράση του οποίου τιμούμε στο πρόσωπο της εδώ παρισταμένης Προέδρου του και εκδαπανήζουσας εαυτόν στην διακονία του μέλλοντος της ανθρωπότητος, των παιδιών, Εριτίμου κας.Μαριάννας Βαρδινογιάννη, Πρέσβυρας Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο και Αρχόντισσας του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, ως και την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

      Μακαρίζοντες, λοιπόν, την μνήμη των δύο πρωτεργατών της συγκροτήσεως της Συλλογής των πνευματικών αυτών θησαυρισμάτων, των αειμνήστων αλεξανδρέων Αιμιλίου Βελιμέζη και Αντωνίου Μπενάκη, επαινούμε και επευλογούμε όσους εμόχθησαν για την διοργάνωση αυτή, επικαλούμενοι την χάρη και το άπειρος έλεος του Παναγάθου Θεού στην ζωή όλων.