image_pdfimage_print

Tο Πατριαρχείο Aλεξανδρείας, σύσσωμος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και το αραβόφωνο ποίμνιο με τις Κοινότητές του, αποχαιρέτισαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κυρό Νήφωνα.

Είπαν το τελευταίο αντίο από το Κάιρο στον Ιεράρχη ο οποίος προσέφερε σπουδαίο έργο με τη διακονία του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην παροικία από την εποχή που ως Επίσκοπος Βαβυλώνος ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου.

Στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Πηλουσίου, προεξήρχε η Α. Θειοτάτη Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’, συμπαραστατούμενος απο τους Σεβ. Μητροπολίτες Ερμνουπόλεως κ. Νικόλαο, Μέμφιδος κ. Νικόδημο, Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ταμιάθεως κ. Γερμανό.  

Ο Μακαριώτατος, έντονα συγκινημένος έσκυψε πάνω από το φέρετρο του Ιεράρχη, τον αποχαιρέτισε με δάκρυα στα μάτια και λίγη ώρα αργότερα μίλησε με από καρδιάς λόγια για το πνευματικό του τέκνο, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήρθαν να αποχαιρετίσουν και να πενθήσουν Έλληνες και Αιγύπτιοι.

«Ο αδελφός μας ο χαμογελαστός άνθρωπος Νήφων ο Αρχιερεύς κεμοίμηται. Συναριθμήθηκε μεταξύ των αοιδήμων αρχιερέων του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου… Και στις δύσκολες στιγμές, ο Νήφων, ο Επίσκοπος θα έρχεται παρηγορητής, αδελφός, φίλος στον καθένα από εμάς. Και αν όλοι θλίβονται πόσω μάλλον ο Πατριάρχης που τον χειροτόνησε αρχιερέα. Ο Πατριάρχης που συνδέθηκε με τόσο όμορφη φιλία από το 1977. Για αυτό θα ήθελα, επιτρέψατέ μου να αφήσω την καρδιά και την σκέψη μου να γυρίσω στο παρελθόν στο νησί μου την Κρήτη στο κοινό μας Μοναστήρι στην Παναγία της Αγκαράθου όπου και οι δύο παιδιά νέα αφιερώσαμε τη ζωήμας γίνοντας μοναχοί σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι. Στην ιστορική μητρόπολη Λάμπης και Σφακίων ερχόταν ο νέος πατήρ Νήφων για να με συναντήσει στα βουνά της Κρήτης και πάντα να μου δίνει κουράγιο. Πέρασαν τα χρόνια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του λέει έλα Νήφων σε παρακαλώ έχω ανάγκη στο ξεκίνημα της Πατριαρχείας μου από νέους κληρικούς. Και ήρθε. Και αφιέρωσε τη ζωή του όλη σε αυτό το μοναστήρι που σήμερα σου λέμε, καλό σου ταξίδι Νήφωνα αδελφέ μας… Ένα κομμάτι από τη ζωή σου θα ανήκει πάντα στην ιστορία αυτού του μοναστηριού. Και όταν θα έρχονται εκατοντάδες προσκυνητές θα φέρουν στη μνήμη στο προσωπό σου το χαμογελαστό, το Σταυρουλάκι ή την Εικόνα που μοίραζες, μα πάνω από όλα το λόγο της παρηγοριάς που είχες σε όλους να πεις. Σαν Πατριάρχης, σαν πνευματικός σου πατέρας, ποτέδεν με πίκρανες. Πάντα ο λόγος σου να ναι ευλογημένος, γιατί Νήφων έμαθες από τα νεανικά σου χρόνια να έχει ήθος εκκλησιαστικό, υπακοής στην Εκκλησία.. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, Νήφων αδελφέ μου και πορεύθηκες στο Πορτ Σαϊντ παίρνοντας τον ιστορικό τίτλο Πηλουσίου. Αγάπησες το ποίμνιό σου και τους ανθρώπους. Έκανες τόσες ωραίες προσπάθειες και έμαθες την αραβική γλώσσα για να επικοινωνείς και να έχεις λόγο καλό προς όλους”, είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρεβρέθησαν οι Επίσκοποι Πόρτ Σάιντ και Μανσούρας της Κοπτικής Εκκλησίας, καθώς Αραβόφωνοι και Ρώσοι Ιερείς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ Σαΐντ κ. Χρυσούλα Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας κ. Ιωάννης Μισρέκης, ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Πορτ Σαϊντ κ. Άγγελος Κιούσης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας Γ. Ζουμπουλίδης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Αιγύπτου κ. Α. Διαμαντίδης.