image_pdfimage_print

     Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από το έτος 1935, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το ιστορικό Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σινά στο Κάιρο, τον Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, επί Αρχιεπισκόπου Σινά Πορφυρίου Γ’.

     Και φέτος, την 24η και 25η Νοεμβρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε το Σιναϊτικό Μετόχιο, γενόμενος δεκτός από τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό και το Ηγουμενοσυμβούλιο με μεγάλες τιμές, αλλά και σε κλίμα χαράς, καθώς η ημέρα αυτή (25η Νοεμβρίου) συνέπεσε με τα 57α γενέθλιά Του.

    Την 24η Νοεμβρίου, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο καί τους Θεοφιλ. Επισκόπους Νιτρίας κ. Νικόδημο και  Βαβυλώνος κ. Νήφωνα, Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, κατά την διάρκεια του οποίου απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου μετ’ Αστέρος στον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.Δαμιανό.

     «Η επίσκεψή μου αυτή στο Μετόχι της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο αποτελεί την έκφραση της αγάπης και της ευλαβείας μου προς το Θεοδάβιστο Όρος του Σινά», τόνισε ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας, καθώς όπως εξήγησε, Σιναΐτης ήταν ο πρώτο ιερέας που τον έκανε να αγαπήσει τον Χριστό και την Ορθοδοξία στο Σιναϊτικό Μετόχιο της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στην Κρήτη, ενώ Σιναΐτης ήταν και ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λάμπης και Σφακίων και μετέπειτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρός Θεόδωρος, από τα χέρια του οποίου έλαβε την ιερωσύνη.

     Και απευθυνόμενος προς τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σιναίου, επεσήμανε την αγάπη που ο Αρχιεπίσκοπος είχε πάντοτε και διατηρεί μέχρι σήμερα για την ιεραποστολή. Γι’ αυτό και η απονομή του παρασήμου προς τον Σεβ. κ. Δαμιανό αποτελεί την απόδειξη της αγάπης και του συνδέσμου ευλαβείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής με την πολυαιώνιο Μονή του Σινά.

     Από την πλευρά του, ευχαριστώντας για την μεγάλη τιμή, ο Σεβασμιώτατος Σιναίου χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός της επίσκεψης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στο Μετόχι της Αγίας Αικατερίνης στο Κάιρο, ευχόμενος στον εορτάζοντα τα γενέθλιά του Πατριάρχη, να είναι τα χρόνια του όσα του Προφήτη Μωυσή και ακόμη περισσότερα.

     Την επομένη, 25η Νοεμβρίου, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Μετόχιο, συλλειτουργούντων του Σεβ. Ερμουπόλεως κ.Νικολάου και των Θεοφιλ.Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Νιτρίας κ.Νικοδήμου και Βαβυλώνος κ.Νηφωνος.

     Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, η ΑΘΜ δεξιώθηκε την ελληνική και την αραβορθόδοξη κοινότητα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας στο ανακαινισμένο Εντευκτήριο της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως. Στην εκδήλωση αυτή, όπου το μαθητικό χορευτικό συγκρότημα της Αμπετείου Σχολής Καϊρου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, τον Μακαριώτατο προσεφώνησαν ο Πρόεδρος της Στέγης κ. Γεώργιος Χαλκιάς και η Αντιπρόεδρος κα. Στέλλα Κυριάζη, προς την οποία η ΑΘΜ απένειμε το οφφίκιο της Μητέρας του Αιγυπτιώτου Ελληνισμού. Ακόμη τιμητική διάκριση επένειμε και στον τέως Συντονιστή Εκπαιδεύσεως Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής κ.Ιωάννη Σταυρόπουλου, νυν Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

     Επίσης στον Μακαριώτατο προσέφεραν δώρα η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητος Καϊρου, οι Πρόσκοποι Καΐρου, που του προσέφεραν μία προσκοπική σάλπιγγα του 1932, το Δ.Σ. του Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου και η αραβορθόδοξη Κοινότητα. Προς όλους η ΑΘΜ απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες.

     Τις εκδηλώσεις ετίμησαν οι Εξοχ.Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Χριστόδουλος Λάζαρης και Σώτος Λιασίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Νικόλαος Βαδής, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.