image_pdfimage_print

     Στη συνέχεια της επίσημης ειρηνικής επισκέψεώς του στην Αλβανία η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε την 3η Νοεμβρίου ε.ε. διάφορα ιδρύματα και τομείς διακονίας της Εκκλησίας της Αλβανίας, τα οποία ιδρύθηκαν με την πρωτοβουλία και τους πόρους που εξασφάλισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

     Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο Προκαθήμενοι επισκέφθηκαν το Πολυλειτουργικό Συγκρότημα “Ναζαρέτ”, στο οποίο στεγάζονται το κηροποιείο, το ατελιέ εικονογραφίας, επεξεργασίας ξύλου και ξυλογλυπτικής και το τυπογραφείο “Ανάστασις”. Στη συνέχεια ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε το ΙΕΚ “Πνοή Αγάπης”, το οποίο κουβαλάει μια διδακτική εμπειρία άνω της δεκαετίας και, σύμφωνα με μια παλαιά επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, μέλλει να μετατραπεί σε μη κρατικό πανεπιστήμιο με την ονομασία “Λόγος”, με αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματα και ισότιμο τίτλο σπουδών με τα αντίστοιχα δημόσια πανεπιστήμια που λειτουργούν στην Αλβανία.

     Στο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός”, το οποίο συμπλήρωσε δέκα ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, είχε στηθεί σκηνικό εορτής. Η ΑΘΜ και τα τίμια Μέλη της συνοδείας Της ενημερώθηκαν για το έργο που επιτελείται εδώ, τον αριθμό των ασθενών που το επισκέπτονται καθημερινά, τις ειδικότητες που καλύπτει και τα ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμούς που διαθέτει, αλλά και τα σχέδια και τις φιλοδοξίες για το μέλλον.

     Ο Μακ.κ. Θεόδωρος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα όσα είδε αυτές τις ημέρες στην Αλβανία, καθώς και τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει το Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός”, τονίζοντας ότι συνέχιζε να μαθαίνει από τον Μακ.Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο. “Ο Αρχιεπίσκοπος –υπογράμμισε ο Πατριάρχης – γνωρίζει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ψυχή και προσευχή, αλλά και σάρκα και σώμα, και αυτό το δείχνει με τη σύσταση στην Αλβανία υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και υγειονομικής προνοΐας. Σας συγχαίρω για την πρόοδο και το εντυπωσιακό αυτό έργο”.

     Από την πλευρά του, ο Μακ.Αλβανίας ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για τα καλά του λόγια και την εκτίμηση προς το έργο που επιτελείται, τονίζοντας ότι η επιτυχία δεν οφείλεται σε ένα μόνο πρόσωπο, αλλά σ’ όλη την ομάδα, η οποία εργάζεται με αγάπη και αφοσίωση. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους υψηλούς προσκεκλημένους ότι απέναντι από το Διαγνωστικό Κέντρο, σε κτίριο που έχει αγορασθεί πρόσφατα, θα λειτουργήσει σύντομα σύγχρονη οφθαλμιατρική κλινική, η οποία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.

     Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο Διαγνωστικό Κέντρο “Ευαγγελισμός”, από την ημέρα που τέλεσε τα εγκαίνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί άνω των 900.000 ιατρικών εξετάσεων και ελέγχων. .

     Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μετέβη στην Κορυτσά. Η μεγαλειώδης υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν αντάξια των αρχαίων πολιτιστικών και χριστιανικών παραδόσεων αυτής της πόλεως. Η πλατεία μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό ήταν γεμάτη από πιστούς, οι νεότεροι των οποίων χόρευαν στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Κορυτσάς.

     Μετά την υποδοχή ακολούθησε δοξολογία, η οποία εψάλη στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης καλωσόρισε την ΑΘΜ στην πόλη και τόνισε ότι η επίσκεψή του αποτελεί ιστορικό γεγονός διότι, για πρώτη φορά στα χρονικά της Εκκλησίας Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέπτεται την Κορυτσά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης ανέφερε το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας φέρει μαζί του την ένδοξη ιστορία και τη λάμψη του Αλεξανδρινού θρόνου των Μεγάλων Πατριαρχών, του Μεγάλου Αθανασίου, του Κυρίλλου, του Ιωάννου του Ελεήμονος, οι οποίοι παραμένουν αιώνιοι διδάσκαλοι της ορθόδοξης θεολογίας και αληθείας. Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.Αναστάσιο, τόνισε: “Σας ευχαριστούμε, Μακαριώτατε, που φέρατε στην πόλη μας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη σεβαστή συνοδεία του. Σας ευχαριστούμε, Μακαριώτατε, που επιλέξατε να εορτάσετε τα 80α σας γενέθλια ανάμεσά μας. Γνωρίζεται ότι η Κορυτσά σας αγαπά και σας εκτιμά απεριόριστα για το έργο σας για την ανάσταση της Εκκλησίας μας, διότι είμαστε πνευματικά νεκροί και εσείς μας δώσατε και πάλι εν Χριστώ ζωή ”.

     Στην προσφώνησή του, ο Μακ.Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωάννη για την εντυπωσιακή υποδοχή που του επεφύλαξε, καθώς και όλους τους Κορυτσαίους. “Ο διδάσκαλός μου –συνέχισε ο Πατριάρχης – μου είπε ότι στην Κορυτσά αισθάνεται σαν στην πατρίδα του. Αυτός είναι ο λόγος που σας φροντίζει και σας αγαπά ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και έχει ορίσει εδώ έναν νέο και δραστήριο Μητροπολίτη, τον προσφιλέστατο εν Χριστώ αδελφό μου, τον Σεβασμιώτατο Ιωάννη. Είναι παιδί σας, από την Αλβανία, που ομιλεί μαζί σας στη γλώσσα σας, που κατανοεί τα προβλήματα και τις στενοχώριές σας και προσπαθεί ολόψυχα να βοηθά εσάς, τα πνευματικόπαιδα που ο Θεός τού εμπιστεύθηκε, και να σας δείχνει το δρόμο της σωτηρίας. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η υπακοή στον Επίσκοπο είναι ουσιαστικός κανόνας για την επιτυχία και την πνευματική πρόοδο. Σας συμβουλεύω να σταθείτε κοντά στο Μητροπολίτη σας και να υπακούτε κατά πάντα, όπως συμβουλεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, ώστε να έχετε πάντα τη χάρη και την ευλογία του Θεού”.

    Η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ θα παραμείνει και την Τετάρτη στην Κορυτσά, όπου θα λάβει χώρα Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο με τη συμμετοχή των δύο Προκαθημένων. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν της επίσημης ειρηνικής επισκέψεώς του στην Αλβανία.