image_pdfimage_print

     Στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης, με το ορθόδοξο ποίμνιο της τοπικής Εκκλησίας εόρτασε την 17η Φεβρουαρίου ε.ε. τα ονομαστήριά του η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ τελώντας την Θεία Λειτουργία μέσα σε ένα τεράστιο αθλητικό στάδιο στο Ανταναναρίβο της Μαδαγασκάρης, με την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων αλλά και υψηλόβαθμων Υπουργών καθώς και πρέσβεων από πολλές αφρικανικές χώρες.

     Παρά την ισχυρή βροχή, υπήρξαν κάτοικοι του ακριτικού αυτού αφρικανικού νησιού που ταξίδεψαν από πολύ μακριά για να υποβάλλουν εόρτιες ευχές στον Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

    «Ήρθα να εορτάσω τα ονομαστήριά μου εδώ στην Μαγαδασκάρη, κοντά στο ποίμνιό μου, κοντά στους ορθόδοξους αδελφούς μου… Και σας ευχαριστώ που σήμερα όλοι μαζί γίναμε μία οικογένεια», ανέφερε στην ομιλία του ο Μακαριώτατος ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους… 

     Επίσης, η ΑΘΜ ζήτησε από τον παρόντα Εξοχ.Υπουργό Εξωτερικών της Μαδαγασκάρης κ.Μαρσέλ Ρατζένβα να μεταφέρει τους πιο θερμούς του χαιρετισμούς στον Εξοχ.Πρόεδρο της χώρας κ.Μαρκ Ραβαλομανάνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να ξέρετε ότι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία θα είναι πάντα με πολύ αγάπη κοντά στους ανθρώπους της Μαδαγασκάρης για να κάνει πάντα το καλό, με τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει στον λαό του ακριτικού αυτού αφρικανικού νησιού…». Κατα την Λειτουργική Προσευχή, στην οποία έλαβε μέρος ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιος ως και όλος ο ιερός Κλήρος της νήσου πραγματοποιήθηκε επίσης και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία ενός εντοπίου Διακόνου, ως και η εις Οικονόμον χειροθεσία δύο Ιερέων από την ΑΘΜ.

     
     Ακολούθως ο Θεοφιλ.Επίσκοπος κ.Ιγνάτιος παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου
σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ανταναναρίβο. Προσφωνών τους παρισταμένους υψηλούς προσκεκλημένους ο Μακ.Πατριάρχης ανέφερε׃

     «Μετά τήν πνευματική τράπεζα καί τήν κοινωνία του ποτηρίου της ζωής, ευρισκόμεθα εδώ, στην τράπεζα των θεοδωρήτων υλικών αγαθών, η οποία σύμφωνα μέ τήν παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, αποτελεί συνέχιση της λατρείας και της πνευματικής ευφροσύνης.

     Συνήλθαμε στόν χώρο αυτό, για να απολαύσουμε όσα η εγνωσμένη αγάπη και η φιλοτιμία του Θεοφιλ.Επισκόπου κ.Ιγνατίου προετοίμασε, ώστε να δοξάσουμε «έν ενί στόματι και μιά καρδία» τον αληθινό δωρεοδότη Θεό, για τις άρρητες ευλογίες τις οποίες καθημερινά σκορπά στο νησί της Μαδαγασκάρης, όπου οι άνθρωποι ζουν αρμονικά, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές ή άλλες διακρίσεις.

        
     Ομολογούμε όσα εξαίσια βιώνουμε, όσα θαυμαστά παρατηρούμε, όσα ζούμε αυτές τις ευφρόσυνες ημέρες κοντά σε εσάς, τα πνευματικά παιδιά του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, τούς Χριστιανούς της Εκκλησίας της Μαδαγασκάρης, Ἑλληνες καί γηγενείς. Η υιϊκή αγάπη και η αφοσίωσή σας πρός τό παλαίφατο και Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας, ως καί πρός τό πρόσωπο του Προκαθημένου του, ο οποίος σήμερα απολαμβάνει και της ιδιαιτέρας καί πολυτίμου ευλογίας, νά εορτάζει τά ονομαστήριά Του μαζί μέ τά αγαπημένα Του πνευματικά παιδιά, τον ιερό Κλήρο, τούς Άρχοντες καί τόν λαό της ακριτικής αυτής αφρικανικής γης, είναι μεγάλη καί ειλικρινής. Σάς ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της ψυχής μας για όλα όσα μάς προσφέρετε, γιά τούς ἀγαθούς λόγους, γιά τά δώρα της αγάπης σας, γιά τήν πλούσια φιλοξενία καί τό γεύμα τούτο.     

     Επιθυμούμε νά σας διαβεβαιώσουμε ότι καί από τήν έδρα του Αποστολικού μας  Θρόνου, τήν περιώνυμη Πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου οι άγιοι προκάτοχοί μας Πατριάρχες, ως υψηπετείς αετοί της σοφίας καί των δογμάτων της Εκκλησίας εθεολόγησαν, μεριμνούμε καί προσευχόμεθα γιά εσάς, ευρισκόμενοι νοερά κοντά σας πάντοτε, αφουγκραζόμενοι τούς κόπους, τούς μόχθους, τίς ἀγωνίες, αλλά καί τούς ύμνους καί τίς ευχαριστίες σας πρός τόν πανοικτίρμονα Ουράνιο Πατέρα.

      
     Πατρικά σας παρακαλούμε νά μείνετε κραταιοί στήν πίστη καί σταθεροί στίς παραδόσεις. Καί νά εύχεσθε ώστε τό Ιεραποστολικό έργο στήν Αφρική, τήν ήπειρο του μέλλοντος, νά συνεχίζεται ἀπρόσκοπτα καί νά ὁδηγούνται στήν Αλήθεια διαρκώς περισσότεροι άνθρωποι.


      Θεοφιλέστατε, αγαπητοί αδελφοί,

       
     Σάς χαιρετίζουμε μέ αγάπη πολλή καί ολόθυμες ευχαριστίες καί υψώνουμε το ποτήριο υπέρ της μακροημερεύσεως καί της προόδου των Αρχών καί του λαού της μελιρρύτου Μαδαγασκάρης, υπέρ του Πληρώματος της τοπικής της Εκκλησίας, των συνελλήνων καί των εντοπίων αδελφών, αλλά καί υπέρ της ειρήνης καί της καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου». 

     Αντιφωνών ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε τα  υιϊκά συναισθήματα αγάπης, χαράς και ευγνωμοσύνης του Πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας για την παρουσία του Προκαθημένου του Θρόνου του Αγίου Μάρκου ανάμεσά τους, ιδιαιτέρως κατά την εύσημη αυτή ημέρα της ονομαστικής Του εορτής.

      Κατά την Λατρευτική και εόρτια αυτή εκδήλωση παρέστησαν Υπουργοί και οι διαπιστευμένοι Πρέσβεις των Αφρικανικών χωρών στην Μαδαγασκάρη, ο Σεβ.Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπος κ.Αυγουστίνος, ο Εντιμ.Επιτ.Πρόξενος της Ελλάδος κ.Χαλούμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Μαδαγασκάρης κ.Χρήστος Σπηλιόπουλος κ.α επίσημοι.