image_pdfimage_print

      Την 25η Οκτωβρίου ε.ε. , η πολυαιώνια Τάξη των Παραβαλαναίων «Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος» του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με τον συντονισμό και την μέριμνα του Άρχοντος Μεγάλου Λογοθέτου και Μεγάλου Ευεργέτη του Πατριαρχείου Εντιμολογιωτάτου κ. Σπυρίδωνος Καμαλάκη, διοργάνωσε περίλαμπρη τελετή στην Αίθουσα του γεραρού Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” του αρχαιοτέρου ελληνικού ανωτάτου πνευματικού σωματείου.

      Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, ο Οποίος προσήλθε  συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Αξώμης κ. Πέτρο, εκπρόσωπο του στην Αθήνας και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειο Βαρβέλη, Γραμματέα του Γραφείου του Πατριαρχείου στην ελληνική πρωτεύουσα.

      Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Νικόλαος Τσαρτστιώνης, Πρόεδρος της Ειδικής Μονίμου Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Εξοχ. Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Ζώη.

      Την  Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός. Παρέστησαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, οι Αρχιερείς του Πατριαρχικού Θρόνου Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Διονύσιος, Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, Σεβ. Μητροπολίτης Καβάσων κ. Φιλήμων, Σεβ. Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Ιωακείμ και ο  Θεοφ. Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχ.Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Χάμπτι Λόζα, ο Εξ. Πρέσβυς κ.Παναγιώτης Καρακάσης, Διευθυντής της Ε2 Διευθύνσεως Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος, ανώτατοι διπλωματικοί, πρόεδροι ανωτάτων δικαστηρίων, άρχοντες του Αλεξανδρινού Θρόνου, η ερίτιμος κυρία Α.Παπαδημητρίου εκ μέρους του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης», καθηγητές Πανεπιστημίων και πλήθος κοινού, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες Αιγυπτιώτες που διαμένουν στην Αθήνα.

      Στο πρώτο μέρος, προλογίζοντος του Εντιμολογιωτάτου κ. Σπυρίδωνος Καμαλάκη, ετιμήθη η μνήμη των αοιδίμων Πατριαρχών Αλεξανδρείας κυρών Νικολάου Στ΄ και Παρθενίου Γ΄, με ωραίους και μεστούς λόγους του καθηγητή και Μ. Άρχοντος του Πατριαρχείου κ. Ευθυμίου Σουλογιάννη.

      Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάστηκε ο πρώτος τόμος της νέας εκδοτικής σειράς της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, που φέρει τον γενικό τίτλο «Πηγές και Τεκμήρια Πατριαρχικής Ιστορίας» και διευθύνεται από τον κ. Εμμ. Γ. Βαρβούνη, Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχοντα Χαρτοφύλακα του Αλεξανδρινού Θρόνου. Πρόκειται για το ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του Γεωργίου Κηπιάδη «Μελέται επί της Αλεξανδρινής Εκκλησίας» (1872), το οποίο μετέγραψε και σχολίασε από χειρόγραφο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης ο κ.Παναγιώτης Τζουμέρκας, Δρ.Θ. και ειδικός εκκλησιαστικός ιστορικός για την ιστορία των Πρεσβυγενών Ορθοδόξων Πατριαρχείων, επί σειρά δε ετών υπευθύνος της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. Για το εξονομασθέν πόνημα ωμίλησαν οι κ. κ. Εμμ. Βαρβούνης και Παν. Τζουμέρκας, ενώ την παρουσίασή του έκανε ο κ. Ευστάθιος Ν. Κεκρίδης, Αν. Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

      Μεταξύ των τμημάτων της αρθρωτής αυτής εκδηλώσεως έψαλε επίκαιρους ύμνους, αναφερομένους σε αγίους Πατριάρχες Αλεξανδρείας, η βυζαντινή χορωδία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Λυκούργου Αγγελοπούλου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία του ωραίου πνευματικού κλίματος της βραδιάς.

      Ακολούθως ο Εξοχ. Πρέσβυς κ.Παναγιώτης Βλασσόπουλος σκιαγράφησε  την προσωπικότητα του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Παρθενίου Γ’  και μετέφερε στο ακροατήριο  στιγμές από τις ανεπίσημες κυρίως προσωπικές  συναντήσεις  που είχε κατά την διάρκεια της διπλωματικής θητείας του στην Αίγυπτο με τον αείμνηστο Πατριάρχη, φέρνοντας στο φως την ανθρώπινη πλευρά, το απλό και απέριττο  της μεγάλης αυτής μορφής και εξέχουσας φυσιογνωμίας  της καθόλου Ορθοδοξίας. 

      Κατόπιν λαβών τον λόγον ο Μέγας Άρχων  Λογοθέτης  και Μεγάλος Ευεργέτης του Πατριαρχείου Εντιμολογ. κ.Σπυρίδων Καμαλάκης ανέγνωσε κείμενο του Μακ.Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στο οποίον ο Μακαριώτατος  (ως  Επίσκοπος Κυρήνης τότε), περιέγραφε με συγκινητικά λόγια   τις τελευταίες ώρες του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου στην Ιερά Μονή Παναγίας της Χοζοβιώτησσας στην Αμοργό   και  το οσιακό τέλος του, το καλοκαίρι του έτους 1996.

      Στο τέλος, την ΑΘΜ τον Πατριάρχη προσεφώνησε ο Πρόεδρος της Εφορίας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Καθηγητής κ. Ιω. Σ. Μαρκαντώνης, ο οποίος Του επέδωσε το χρυσό μετάλλιο του Συλλόγου, την υψίστη τιμητική διάκριση αυτού.

      Ο Μακαριώτατος αντιφωνών, ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδηλώσεως, ανεφέρθη με συγκινητικούς λόγους στη μνήμη των τιμωμένων αοιδίμων Προκατόχων Του, κυρίως δε στον πνευματικό Υου πατέρα κυρό Παρθένιο Γ’, τον Πατριάρχη της Αγάπης, των Θεολογικών Διαλόγων και Οραματιστή  και ανακοίνωσε το νέο εκδοτικό πρόγραμμα του Πατριαρχείου, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας, των κειμηλίων, της παραδόσεως, της προσφοράς, των θησαυρών της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και των μεγάλων εκκλησιαστικών μορφών και αναστημάτων που τίμησαν τον Αποστολικό Θρόνο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

      Ακόμη προ του πέρατος της όλης εκδηλώσεως η ΑΘΜ ετίμησε τον Πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Καθηγητή κ.Ιωάννη Μαρκαντώνη, με τον Σταυρό του Τάγματος Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.