Βρίσκεστε εδώ / Χρονικά
28/11/2016

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΝΕΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙΟΥ, ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΥΨΕΛΗ

Την Παρασκευή 25η Νοεμβρίου ε.έ., τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, ημέρα των γενεθλίων του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Άνω Κυψέλη.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε η Α.Θ.Μ. και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριος, Πτολεμαΐδος κ.Εμμανουήλ, Μέμφιδος κ.Νικόδημος, Μποτσουάνας κ.Γεννάδιος, Ηλιουπόλεως κ.Θεόδωρος, Πηλουσίου κ.Νήφων, Καρθαγένης κ.Μελέτιος και ο Επίσκοπος Μπραζαβίλ κ.Παντελεήμων, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, Ζάμπιας κ.Ιωάννης και Νουβίας κ.Σάββας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τίμησε επί τη συμπληρώσει δεκαετίας Ἀρχιερωσύνης, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες, Γέροντα Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Ηλιουπόλεως κ.Θεόδωρο και Μποτσουάνας κ.Γεννάδιο με την ανώτατη τιμή του Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα και ανακήρυξε την εορτάζουσα κα.Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού Ευεργέτιδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, απονέμοντάς της τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου σε αναγνώριση της προσφοράς της προς το Πατριαρχείο.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν Άρχοντες Οφικκίαλοι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ και πλήθος πιστών.

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Μετοχίου του Πατριαρχείου, καθώς είναι η πρώτη φορά που Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τελεί εν αυτώ την Θεία Λειτουργία, στον Μαρτυρικό Πατριάρχη Άγιο Αθανάσιο, στην εορτάζουσα Αγία Αικατερίνη και στους Αιγυπτιώτες που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. Επίσης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε εγκάρδια την Αρχόντισσα κ.Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού για την προσφορά κατασκευής του νέου Αρχονταρικίου τονίζοντας της: «Να καυχάσαι ότι είσαι Αιγυπτιώτισσα, ότι είσαι Καϊρινή, αυτό θα είναι το πιο ωραίο σου παράσημο».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Αρχονταρικίου του Μετοχίου, και στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση.

Αρχείο Ειδήσεων
Βοηθήματα των χρηστών
Διαλέξτε τον χρωματισμό της αρεσκείας σας και δείτε το website!
71
Επισκέπτες Συνδεδεμένοι
Συναξαριστής / Εορτολόγιο
Σήμερα: 17/01/2007
Αντωνίου του Μεγάλου (1) (†356) και Αντωνίου του νέου (2), του εν Βερροία ασκήσαντος. Αριστοτέλους και Αχιλλέως (Αχιλλά). Θεοδοσίου του ευσεβούς βασιλέως, του Μεγάλου. Ιουνίλλας και Τουρβώνος, του νοταρίου. Νεομάρτυρος ...
.