1

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΘΜ

     Το “Ελληνικόν Ινστιτούτον Αιγυπτιολογίας”, ένας ερευνητικός φορέας ο οποίος ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας την 6η Μαίου 2011, με την υπογραφή του Καταστατικού και της Ιδρυτικής Πράξεως από την Α.Θ.Μ., τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄, κατά την διάρκεια του 1ου Αιγυπτιολογικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, άρχισε και νομικώς την πορεία του την 4η Αυγούστου 2011.

     Ιδρύτρια, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ι.Α., το οποίο ετέθη υπό την Υψηλή Αιγίδα ττης ΑΘΜ  και υπό την Αιγίδα του ιστορικού Δήμου Επιδαύρου, είναι η Αιγυπτιολόγος, Αρχαιοαστρονόμος και πρ. Ερευνήτρια του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών (CES/RAS) Κα Δρ Δρ Αμάντα-Αλίκη Μαραβέλια.

     Κύριος σκοπός του Ε.Ι.Α. είναι η ανάπτυξη και διάδοση της αρχαιολογικής Επιστήμης της Αιγυπτιολογίας στην Ελλάδα, η εξεύρεση κονδυλίων για την διενέργεια διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, η εκλαίκευση της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας και γραμματικής στο ευρύ κοινό, η διοργάνωση σχετικών συνεδρίων και η έκδοση αναλόγων πονημάτων (π.χ.: των Πρακτικών του ανωτέρω Συνεδρίου). Μέχρι στιγμής άνω των 120 Αιγυπτιολόγων, Αρχαιολόγων, Ειδικών Επιστημόνων, Αρχαιοφίλων , Ιατρών, Δικηγόρων, Εκπαιδευτικών, Επιχειρηματιών, αλλά και απλών ανθρώπων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ρωσσία, την Ιταλία, την Αμερική κ.ά. έχουν συνυπογράψει την Ιδρυτική Πράξη του Ε.Ι.Α. ή έχουν γίνει μέλη-φίλοι.