1

Θερμότατη υποδοχή του Ιεραπόστολου Πατριάρχη στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, αφίχθη στην πρωτεύουσα Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, συνοδευόμενος από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ.

Στον διεθνή αερολιμένα της πόλεως τον υποδέχθηκαν ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Banza Ngoy, Διευθυντής του Γραφείου Πρωτοκόλλου του Κράτους και Εκπρόσωπος του Εξοχ. Υπουργού των Εξωτερικών, η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Kονγκό κ. Ντούτη Καλλιόπη, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Hamdy Shaaban Abdelhalim Mohamed, o Εξοχ. Πρέσβης της Σερβίας κ. Miroljub Jevtic, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσας κ. Γεράσιμος Ντούνης μετά της συζύγου του κ. Παρασκευής Τριανταφύλλου, μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων των Ενοριών Κινγκασάνι και Αγίων Αρχαγγέλων, των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας και του Αγίου Μάρκου, φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό και ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως.

Η πομπή κατευθύνθηκε στον Ιερό Κοινοτικό Ναό Αγίου όπου πραγματοποιήθηκε Δοξολογία προς τιμήν του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, παρευρισκομένων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Κατάνγκας κ. Μελετίου, Αξώμης κ. Δανιήλ, Κανάνγκας κ. Χαρίτωνος και του Θεοφιλ. Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Θεοδόσιος στην προσφώνησή του εξέφρασε την μεγάλη χαρά όλων για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου. Ευχαρίστησε τους Πρέσβεις, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, τον κλήρο και τον λαό για την θερμή υποδοχή του πνευματικού πατέρα των Ορθοδόξων της Αφρικής. Χαρακτηριστικά είπε: «Χαίρει σήμερον η Ορθόδοξος Εκκλησία, χαίρει η Ιερά Μητρόπολις Κινσάσας, χαίρει η Ελληνική Κοινότης, χαίρει ο πιστός λαός επί τη αφίξει της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Ποιμενάρχου».

Ο Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Εξοχ. Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Felix Tshisekedi για τον σεβασμό του προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς για την θερμότατη υποδοχή, λέγοντας πως ήλθε για να συναντήσει και να ενισχύσει τα πνευματικά του παιδιά, κλήρο και λαό, αλλά και να πάρει δύναμη και ο ίδιος από τους αυτούς. Ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο και την προσφορά του προς την Τοπική Εκκλησία.