1

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

            Την 5η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κένυας κ.Μακάριο και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, εντός του Πατριαρχικού Μεγάρου.

            Το απόγευμα της ιδίας ημέρας χοροστάτησε κατά τον Μ.Εσπερινό των Θεοφανείων στον Ιερό Κααθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

            Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ως και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού, συλλειτουργούντων των Θεοφιλ. Επισκόπων Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ και Κανώπου κ.Σπυρίδωνος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρουσία του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Γεωργίου Διακοφωτάκη, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους φιλοθέων Χριστιανών.

            Αμέσως μετά της Λειτουργική Προσευχή ο Μακαριώτατος υπεδέχθη επισήμως στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ. Διοικητή Αλεξανδρείας κ.Άντελ Αμπίμπ, συνοδευόμενο από πολυμελή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβερνήσεως, της κρατικής Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

            Προσφωνών τον υψηλό επισκέπτη ο Μακ.Πατριάρχης επεσήμανε τις άριστες σχέσεις φιλίας και ειρηνικής συνυπάρξεως χριστιανών και μουσουλμάνων στην Νειλοχώρα και υπεγράμμισε  την εκ παραδόσεως πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Αιγύπτου και της Ελλάδος, Ακόμη ανεφέρθη στους τομείς και τις προοπτικές δράσεως της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας στην Αφρικανική ήπειρο, ευχαρίστησε διά του κ. Διοικητού τον Εξοχ. Πρόεδρου του αιγυπτιακού κράτους κ.Χόσνυ Μουμπάρακ για την αγάπη και τη στήριξη του προς το εν γένει πολυσχιδέστατο έργο του Πατριαρχείου και κατέληξε λέγοντας “Ο Θεός να ευλογεί την Αίγυπτο, τον Εξοχ.Πρόεδρό της, τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό λαό.”

            Αντιφωνών ο Εξοχ.κ.Αμπίμπ εξέφρασε την χαρά και την τιμή που αισθάνεται, ευρισκόμενος στους χώρους του παλαιφάτου Πατριαρχείου και πλησίον του Σεπτού Προκαθημένου του και ανεφέρθη στο επικείμενο ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του Δημάρχου Αθηναίων κ.Νικήτα Κακλαμάνη.

            Ακολούθως παρετέθη δεξίωση, κατά την  διάρκεια της οποίας η ΑΘΜ προσέφερε στον κ.Διοικητή και τα μέλη της συνοδείας του δώρα, ως και το καλαίσθητο ημερολογίο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Κατά την προαναφερθείσα συνάντηση παρέστησαν  ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Γεώργιος Διακοφωτάκης, παράγοντες της ομογένειας και πλήθος κόσμου.

            Το μεσημέρι ο Μακ.Πατριάρχης προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας. Πέντε ελληνόπουλα έπεσαν στα παγωμένα νερά της θαλάσσης για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Προς αυτά ο Μακαριώτατος προσέφερε πολύτιμα αναμνηστικά δώρα. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ.Εδμόνδος Κασιμάτης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν  του Πατριάρχου και των Αρχών, κατά την διάρκεια του οποίου αντηλλάγησαν δώρα.