1

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Την 24η Φεβρουαρίου 2018, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της ανάμνησης «του διά κολλύβων θαύματος» του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα παλαιάς πόλεως Λευκωσίας, Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Γουινέας κ.Γεώργιος και Κυρήνης κ.Αθανάσιος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών, έκειρε και χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο π.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, ευχόμενος να συνεχίσει εντατικότερα το σπουδαίο έργο που επιτελεί, στην Εξαρχία της Κύπρου.

Αμέσως μετά, στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.Ιωάννη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.Χρυσόστομο, όπου οι τρεις Προκαθήμενοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Μέση Ανατολή και τους διωγμούς των Χριστιανών.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπό ανέγερση Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο Γέρι Λευκωσίας, όπου επιθεώρησε τα επιτελούμενα έργα στον Ιερό Ναό Αγίων Νεκταρίου, Πορφυρίου και Παϊσίου.

Αξιοσημείωτο είναι το θαυμαστό γεγονός της εύρεσης πόσιμου νερού, εντός του χώρου της Εξαρχίας, πίσω ακριβώς από το Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Εκεί, δέχθηκε την επίσκεψη του Εντιμ. Δημάρχου Γερίου Λευκωσίας κ.Νεόφυτου Παπαλαζάρου, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου της Εξαρχίας, προς όφελος των Δημοτών Γερίου.