1

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΧ.ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ

            Θερμή υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο του Ναϊρόμπι επεφύλαξε ο Εξοχ.Πρόεδρος της Κένυας κ.Μουάι Κιμπάκι στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄, την 9η Ιουνίου ε.ε. 

            Κατά την συνάντηση ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον Εξοχ.Πρόεδρο για το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην χώρα και ειδικότερα για την δημιουργία 350 και πλέον Ιερών Ναών, δεκάδων σχολείων, ιατρικών κέντρων, ορφανοτροφείων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων, ως και για την λειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄» που εκπαιδεύει τα αγγλόφωνα γηγενή στελέχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας σε ολόκληρη την Αφρική.  

            Από την πλευρά του, ο κ.Κιμπάκι ευχαρίστησε τον Μακ. Πατριάρχη και εδήλωσε η πατρίδα του βρίσκεται στο πλευρό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

            Η ΑΘΜ ετίμησε τον Εξοχ.Πρόεδρο της Κένυας με την ανώτατη διάκριση του παλαιφάτου Πατριαρχείου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου, ενώ του προσέφερε και ασημένιο σταυρό, δώρο που με ικανοποίηση δέχθηκε ο κ. Κιμπάκι. 

            Ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Εξοχ.Αντιπρόεδρο της χώρας κ. Στέφεν Καλόνζο Μουζιόκα, ο οποίος καλοσώρισε την ΑΘΜ στα ελληνικά, καθώς ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Κύπρο και διατηρεί φιλικούς δεσμούς και με την Ελλάδα. 

            Ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων ετίμησε τον Κενυάτη Αντιπρόεδρο με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου και του προσέφερε επίσης ένα ασημένιο σταυρό, ευχόμενος «ο Θεός να ευλογεί την Κένυα και όλοκληρη την Αφρική». 

            Οι δύο συναντήσεις καλύφθηκαν εκτενώς από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

            Ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης ανεχώρησε τα ξημερώματα της 10ης Ιουνίου από την Κένυα με προορισμό την Αίγυπτο, ολοκληρώνοντας καλλικάρπως την ποιμαντική και ιεραποστολική Του περιοδεία στην μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα.