1

Συνάντηση Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Του Νίκου Κάτσικα

Το κρίσιμο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που κατά μεγάλο ποσοστό πηγάζει από τις χώρες της Βορείου Αφρικής και το πώς μπορεί καλύτερα να αντιμετωπιστεί, συζήτησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, όπου είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα μεταναστεύσεων από τη Βόρεια Αφρική», τόνισε ο Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου. «Όπως έχω διακηρύξει σε πολλά μηνύματά μου, η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι νεκροταφείο παιδιών και ψυχών, αλλά μία ειρηνική θάλασσα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεόδωρος, αμέσως μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχάλης Χρήστος Διάμεσης και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος.

Παράλληλα, ο Έλληνας Επίτροπος αντήλλαξε απόψεις με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τόσο για το πώς μπορούν να συμβάλλουν από κοινού για την εξάλειψη του φαινομένου αυτού, όσο και γενικότερα για θέματα πολύπλευρης συνεργασίας του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Εκφράζοντας τη χαρά του που συνάντησε τον Έλληνα Επίτροπο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε για την μακρά φιλία που τον συνδέει με τον κ. Αβραμόπουλο, από τότε που εκείνος ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και στη συνέχεια Υπουργός και τώρα Επίτροπος, προσφέροντάς του την ειδική έκδοση για την ιστορική έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο να τον ευχαριστεί θερμά και να υπόσχεται να επισκεφτεί στο επόμενο ταξίδι του την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Έλληνας Επίτροπος αναμένεται σήμερα να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.