1

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΝΔΗΜΟΥΣΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

     Συνήλθε σήμερα, 23η Νοεμβρίου ε.ε. Ενδημούσα Σύνοδο στην Αλεξάνδρεια, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, δυνάμει του υπ’ αριθμ. 11ου άρθρου της Πατριαρχικής Διατάξεως περί Συνοδικού Θεσμού του παλαιφάτου Πατριαρχείου, συγκροτουμένη από τους παρεπιδημούντες Σεβ. Μητροπολίτες Γέροντα Αξώμης κ.Πέτρο, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Γέροντα Πηλουσίου κ.Καλλίνικο, Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτο και Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο.

     Γενομένης προσευχής, ο Μακαριώτατος εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ενδημούσης Συνόδου, όπου επεξήγησε τον λόγο της συγκλήσεώς της, σύμφωνα τις Διατάξεις που διέπουν το Πατριαρχείο, ευχαρίστησε τους Σεβ.Αρχιερείς για την ευγενική ανταπόκριση, ενώ εξέφρασε συγχαρητήριες ευχές προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτο επί τη συμπληρώσει, κατ΄ αυτήν την ημέρα, ένδεκα ετών από της εις Αρχιερέα εκλογής του και του προσέφερε αρχιερατικό εγκόλπιο.

     Ακολούθως η Ενδημούσα Σύνοδο απεφάσισε τα εξής:

    1. Την απονομή του τίτλου του Μητροπολίτου Πενταπόλεως στον έως σήμερα Σεβ. πρώην Κεντρώας Αφρικής κ.Ιγνάτιο, παραμένοντα και του λοιπού στις τάξεις των εφησυχαζόντων Αρχιερέων του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.

    2. Την σύσταση «Πατριαρχικού Ιεραποστολικού Κέντρου» στο Ναϊρόμπι της Κένυας και τον ορισμό του Σεβ.Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ ως Υπευθύνου για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της εν γένει συγκροτήσεως αυτού, μετά το περάτωση του οποίου θα εξυπηρετεί τις ιεραποστολικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας.

    3. Τον ορισμό του Αιδεσιμολ.Πρωτοπρεσβυτέρου κ.Αθηνοδώρου Παπαευρυπιάδη ως Υπευθύνου της υπό σύστασιν Εξαρχίας του Πατριαρχείου παρά τη Αγιωτάτη Εκκλησία της Κύπρου, τη φιλαδέλφω συγκαταθέσει του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ.Χρυσοστόμου και της περί Αυτόν Ιεράς Συνόδου, για την προώθηση των σχετικών θεμάτων, ως και των σκοπόν της.

    4. Την έκφραση της ευαρεσκείας της ΑΘΜ και την απονομή του δικαίου επαίνου της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων στον Σεβ. Γέροντα Μητροπολίτη Πηλουσίου κ.Καλλίνικο, για την περάτωση της εκ βάθρων ανακαινίσεως του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Καντάρας της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου (τον οποίο ο Μακαριώτατος θα εγκαινιάσει την 10η Δεκεμβρίου ε.ε.), στον Σεβ.Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο για την συνεχιζόμενη αποκατάσταση Ιερών Ναών της εκκλησιαστικής του Επαρχίας στην περιφέρεια Τάντα της Αιγύπτου, ως και στον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κανώπου κ.Σπυρίδωνα, επί τη συμπληρώσει δωδεκαετούς ευόρκου διακονίας στο πρεσβυγενές Πατριαρχείο.

     Κατακλείων τις εργασίες της Ενδημούσης Συνόδου ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ εξέφρασε ευχαριστίες προς τους Σεβ.Ιεράρχες για την άοκνη και μετ’ ενθέου ζήλου άσκηση των αρχιερατικών τους καθηκόντων προς όφελος του Χριστεπωνύμου πληρώματος και του Πατριαρχικού Θρόνου.