1

ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

     Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Παλουριωτίσσης στην Λευκωσία, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα της αναστήλωσης των Ιερών εικόνων. Ιδιαίτερη αίγλη στην όλη εορταστική ατμόσφαιρα έδωσε η παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και  Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β΄, προς τον οποίο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της.

     «Είναι ένδειξη τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο σας, αλλά και βαθιάς εκτίμησης προς την μεγάλη και ιστορική Εκκλησία της Αλεξανδρείας» τόνισε ο Μακ.Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ομιλία του. «Δεχθείτε αυτή τη διάκριση και να θυμάστε ότι ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, η μορφή του οποίο εικονίζεται στο παράσημο, βρίσκεται υπό κατοχήν. Είναι απροσπέλαστος σ’ όσους, ελεύθερα και χωρίς να προσκυνήσουν την κατοχήν, θέλουν να τον επισκεφθούν. «Κύνες πολλοί» και παραβολικά και ουσιαστικά τον κυκλώνουν. Ευχηθείτε και σεις, Μακαριώτατε, και προσευχηθείτε στο Θεό να μην αργήσει η ώρα της απελευθέρωσης. Για να μπορέσουμε έτσι, σε μια νέα επίσκεψη σας να σας ξεναγήσουμε και στον Απ. Βαρνάβα, και στον Απ. Ανδρέα, και στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο, την Μόρφου και σε όλη τη σκλαβωμένη σήμερα γη μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απονέμοντας κατά τη διάρκεια του Πατριαρχικού Συλλείτουργου το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

     «Οι μεγάλες υποχρεώσεις μας, ως Προκαθημένων δύο αρχαιοτάτων Εκκλησιών, για την καθ’ όλου Εκκλησία, δεν μας απαλλάσσουν και της ευθύνης των προβλημάτων των Εκκλησιών μας. Γνωρίζουμε ότι και το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού στην Αφρικανική ήπειρο. Όμως εμείς εδώ στην Κύπρο, αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες δυσκολίες. Βρισκόμαστε μπροστά στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας μας……Εδώ και 34 χρόνια το 1/3 του λαού μας ζει μακριά από τις εστίες του, διωγμένο με τη δύναμη των όπλων. Αντίθετα με οποιαδήποτε έννοια δικαιοσύνης ο λαός μας στερείται του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, της ελεύθερης διακίνησης και της εγκατάστασης στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας. Πέραν των 500 ναών μας, και πολύ περισσότερα εξωκκλήσια μας, λεηλατήθηκαν, βεβηλώθηκαν, έγιναν στάβλοι ζώων, μουσουλμανικά τεμένη, άλλοι παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου. Η μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου, που έγινε σύμβολο της κατεχόμενης γης μας, καταρρέει. Οι εγκλωβισμένοι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαναγκ άστηκαν να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, Μένουν εκεί σήμερα ελάχιστοι, σχεδόν ισάριθμοι των προασπιστών των αρχαίων Θερμοπυλών, για να θυμίζουν σ’ όλους το χρέος για φύλαξη εθνικών και πνευματικών επάλξεων», πρόσθεσε ο Μακ.κ.Χρυσόστομος.

     Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με έμφαση ότι ο λαός μας όμως, παρά τη μακροχρόνια ταλαιπωρία του δεν λιποψυχεί. «Δεν παραδίδεται και δεν αποδέχεται τα τετελεσμένα της βίας και της κατοχής. Απέρριψε πριν τέσσερα, περίπου, χρόνια μια νόθα λύση που στόχευε στην κατάλυση του κράτους μας και την άνευ όρων παράδοση μας στη μεγαλοψυχία του κατακτητή. Και σήμερα είμαστε αποφασισμένοι, ενωμένοι, σαν ένας άνθρωπος, να θωρακίσουμε την Κυβέρνηση μας, ώστε έχοντας τη στήριξη όλων, να διαχειρισθεί από θέσεως ισχύος το εθνικό μας θέμα. Και έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση πως ο Θεός, ο οποίος «δικαιοσύνας ηγάπησε», θα έλθει αρωγός», υπογράμμισε.

     Στην αντιφώνηση του ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας ετόνισε: «Είμεθα σίγουροι ότι αι φωναί, αι παρακλήσεις, αι ικεσίαι και οι αγώνες όλων ημών δεν αντιπαρέρχονται ενώπιον του θρόνου της μεγαλωσύνης του Δεσπότου Χριστού και ότι διά τους εκλεκτούς Του κολωβοθήσονται αι ημέραι της διαιρέσεως και της διαταράξεως της ενότητος σύμπαντος του Κυπριακού Λαού……Την ώρα δε ταύτην απευθύνομεν έκκλησιν προς πάντα δυνάμενον να βοηθήσει εις την επίτευξιν του στόχου της ενότητος εν τω πλαισίω του δικαίου και των εν τω συγχρόνω κόσμω αποδεκτών εν συναρτήσει μεά του λεγομένου ευρωπαικού κεκτημένου, όπως καταθέση τον λίθον της προσφοράς του διά την επανοικοδόμησιν της διασαλευθείσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων της Νήσου», υπογράμμισε.

     «Ας ευχηθωμεν τω Κυρίω της Εκκλησίας να αξιώση όλους ημας να ειδωμεν αποκαθισταμένην την αδικίαν, όπως αι ψυχαί των αδίκως απολεσθέντων αδελφων ημων εις τους πολλαπλούς του κυπριακού λαού αγωνας ευρωσιν ειρήνην και ελεος και τα δάκρυα των αδικηθέντων μεταβληθωσιν εις χαράν και αγαλλίασιν», πρόσθεσε.

     Η ΑΘΜ προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου δύο δικηροτρίκηρα, λέγοντας: «Να τοποθετούνται καθαρά κεριά και εσείς θα υψώνεται την προσευχή σας ώστε ο Κύριος να επιβλέψει εξ ουρανού στην κυπριακή Εκκλησία και εγώ θα φορώ στις επίσημες εορτές το παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα και θα παρακαλώ ταπεινά το Χριστό να πορευθείτε ως άλλος Μωϋσής προς τη γη της Επαγγελίας. Άρετε τη ράβδο σας και τα δικηροτρίκηρα για να φτάσετε την Εκκλησία και το μοναστήρι του Αγίου Βαρνάβα και να σας αξιώσει ο Θεός να λειτουργήσετε σε αυτό».

     Μετά το πέρας του Συλλείτουργου ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και μέλη της Ιερά Συνόδου μετέβησαν στο παλαιό Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνος, όπου ετέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α΄ και κατεθέσαν στεφάνι.

     Το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τιμή της ΑΘΜ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στο οποίο παρεκάθησαν ο Εξοχ.Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, πολιτειακοί, στρατιωτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες του τόπου.

     Μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Μακ.Κύπρου κ.Χρυσόστομος εξέφρασε για άλλη μια φορά την χαρά του για την παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Εκκλησία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης προς την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

     Ο Μακ.Πάπας ανταπαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο σημείωσε: «Χαιρόμεθα εξαιρέτως που στην μαρτυρική αυτή Μεγαλόνησο έχει γίνει βίωμα από μακρού η αγάπη και η παραδοχή των ετεροτήτων. Αυτές οι διαστάσεις του ορθόδοξου ήθους πιστεύουμε ακράδαντα είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι στο μακρύ και ανηφορικό δρόμο της εξευρέσεως λύσεως στο δύσκολο πρόβλημα αυτού του τόπου……Οταν ημείς διακρατούμε μετ’ ευλαβείας τα άγια της πίστεώς μας και τα απότοκα της σταυρικής μας πορείας σίγουρη είναι η απόγευσι της Αναστασίμου χαράς. Ας μην εκλυόμεθα και ας μην αποκάμωμεν που μέσα στο καταιγιστικό σήμερα συμπαρασύρονται πολλά από τα εσώτατα του είναι μας», προσέθεσε.

     «Είμεθα σίγουροι πως ο ευλογημένος Κυπριακός Λαός γνωρίζει ότι η μάνα του Εκκλησία ανησυχεί, αγωνιά και κοπιά για την διακράτησι της αληθείας σε όλες της τις μορφές για αυτό και την εμπιστεύεται και προσβλέπει σε Αυτήν. Τελειώνοντας την ταπεινή αυτή προσφώνισι εγείρω το ποτήριον τούτο εις δόξαν του Τριασαγίου Θεού και μακροημέρευσιν όλων Σας με την θερμή και εύελπι ευχή για ταχεία επανένωσι της Κύπρου”, κατέληξε ο Πατριάρχης. 

     Το απόγευμα η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος ετελέσθη στην μοναδική Ενορία στην Κύπρο, στον Στρόβολο της Λευκωσίας, της οποίας ο Ναός τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.