1

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ «Η καρδιά μας, γεμάτη από ελπίδα, αναφωνεί: Χριστός Ανέστη εκ νεκρών»

«Άρωμα Αφρικής» είχε η Πρώτη Ανάσταση στην Αλεξάνδρεια. Την 18η Απριλίου 2020, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’, έψαλε το «Ανάστα ο Θεός», υπό τους εκκωφαντικούς ήχους των αφρικανικών τυμπάνων που κτυπούσαν αφρικανοί ιεροσπουδαστές μέσα στον Άγιο Σάββα Αλεξανδρείας, όπως ακριβώς γίνεται στην ιεραποστολή.

Μέσα από τον άδειο Ιερό Ναό, ο οποίος όμως γέμιζε από τους ήχους της Αφρικής, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος έδειξε το πόσο σημαντικές είναι οι παραδόσεις, των κατά τόπους Μητροπόλεων του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, που αναδεικνύουν το μήνυμα της Αναστάσεως με το κτύπημα των τυμπάνων.

Στο πλευρό του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ήταν ο Επίσκοπος Ταμιάθεως κ. Γερμανός και ο Γέρων Σκευοφύλακας π. Παύλος Ιωσηφίδης, με τη χορωδία των αφρικανών σπουδαστών να αποδίδουν τους ύμνους του Μ. Σαββάτου.

Το μήνυμα της Αναστάσεως έδωσε από τον άδειο από πιστούς, επιβλητικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τελώντας την αναστάσιμη ακολουθία για πρώτη φορά με δύο μόνον κληρικούς και το προσωπικό της εκκλησίας.

«Η καρδιά μας, γεμάτη από ελπίδα, αναφωνεί Χριστός Ανέστη εκ νεκρών», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

«Η ευχή μου να είναι κοντά σε όλους τους Έλληνες, Κυπρίους, Αιγυπτιώτες και αδελφούς Αιγυπτίους», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ολοκληρώνοντας την ακολουθία αργά το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι «οι άνθρωποι νοερά ήταν μαζί μας απόψε, στη μεγάλη αυτή χαρά που ήρθε στην καρδιά μας. Χριστός Ανέστη!»