1

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη ετελέσθησαν κι εφέτος σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης  Εβδομάδος. Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών, επισκεφθείς τις Ενοριακές Κοινότητες της Μ.Πόλεως.

Ιδιαιτέρως σημειώνεται η κατά το έθος τέλεση της Ακολουθίας των Αγίων Παθών και του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η περιφορά του ιερού Επιταφίου πέριξ αυτού, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, με την συνοδεία του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων και την παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστοδούλου Λάζαρη, του Εντιμ. Γεν.Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, του Α΄ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Νικολάου Κόπελου, Προέδρων και μελών ελληνικών συλλόγων και φορέων και πλήθους πιστών. Κατά την περιφορά του ιερού Επιταφίου ο Μακ.Πατριάρχης ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Προκατόχων Του ενώπιον του Πατριαρχικού Μεγάρου.

Το πρωί της Μ.Παρασκευής προηγήθηκε η τέλεση της Ακολουθίας των Μ.Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Οσίου Σάββα, ενώ αργότερα ο Μακ.Πατριάρχης επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους Ναούς και το Ελληνικό Κοιμητήριο της Μ.Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

Το πρωί του Μ.Σαββάτου, εχοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως, στον ως άνω Καθεδρικό Ι.Ναό, όπου φοιτητές της Πατριαρχικής Σχολής απέδωσαν σε αφρικανικές γλώσσες ύμνους της ημέρας, ενώ ο Εντιμ.κ.Γενικός Πρόξενος έρριψε, κατά το τοπικό έθιμο της νήσου Κερκύρας από την οποία κατάγεται, πήλινα δοχεία εντός του προαυλείου χώρου της Πατριαρχικής Μονής.