1

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ TOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΡΕ AΠO THN AΘM

     Σε μια μοναδική τελετή για τα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρος Β΄ κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ιερού Ναού Παναγίας της Χρυσομυρούσας, στον προαύλιο χώρο που συνδέει την Ελληνική Σχολή με την Ελληνική Ακαδημία στο Χαράρε. Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, 12ης Μαίου ε.ε., με την παρουσία των Σεβ.Μητροπολιτών Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ, Ζιμπάμπουε κ.Γεωργίου, των Εξοχ.Πρέσβεων της Ελλάδος κ.Μιχαήλ Κουκάκη και της Κύπρου κ. Αργυρίου Αντωνίου, των κοινοτικών αρχών και διπλωματικών αρχών, του διδακτικού προσωπικού των δύο ελληνικών σχολείων και σύσσωμης της μαθητιώσας νεολαίας που αριθμεί περισσότερους από 700 μαθητές και μαθήτριες, σύσσωμης της ελληνικής παροικίας και πολλών γονέων και κηδεμόνων.

     Με την άφιξη του Μακ.Πατριάρχη οι μαθητές και οι μαθήτριες τραγούδησαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Ζιμπάμπουε και ακολούθησε η σεμνή τελετή της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου. Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο προσφώνησαν ο Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων κ. C. Trinci και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και Περιχώρων κ. Κώστας Μουτζουρής. Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη για την παρουσία του σε αυτή την ιστορική στιγμή των ελληνικών σχολείων και για την συμβολή της Εκκλησίας στην ανέγερση της Ελληνικής Ακαδημίας.

    Ο Μακαριώτατος με μεγάλη συγκίνηση απηύθυνε λόγια αγάπης προς τους παρευρισκομένους, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της ανέγερσης ιερού ναού εντός των ελληνικών σχολείων και το πόσο σημαντικό είναι να ανεγείρονται ποιοτικά εκπαιδευτήρια. Στην συνέχεια ευλόγησε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, επισκέφθηκε τους χώρους της νεόδμητης Ελληνικής Ακαδημίας, ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργία της και θαύμασε το αξιόλογο έργο που επιτεύχθηκε σε περίοδο που η χώρα κλονιζόταν από οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τέλος, συγκινημένος χαιρέτησε όλους τους παροίκους, γνώριμους από την εποχή που διετέλεσε Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε.

     Τα έξοδα ανεγέρσεως του Ιερού Ναού της Παναγίας της Χρυσομυρούσας, ανέλαβε ομάδα κυριών από την Λεμεσό, με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου, εις ανάμνηση του ιστορικού ιερού ναού που βρίσκεται στο χωριό Ποταμίτισσα, της επαρχίας Λεμεσού Κύπρου.