1

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΑΡΑΒΟΦΩΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

Με την ευλογία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ έλαβε χώρα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου κατά το διήμερο 4 – 6 Αυγούστου ε.ε. η πρώτη κατασκήνωση των αραβορθοδόξων νέων της Αιγύπτου, οι οποίοι προήλθαν κυρίως από το Κάιρο και άλλες πόλεις της Νειλοχώρας, φιλοξενηθέντες στους νέους ξενώνες της Ιεράς Μονής, οι οποίοι εγκαινιάστηκαν τον παρελθόντα Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης πραγματοποιήθηκε συνέδριο για θέματα της βιοηθικής στο Πατριαρχικό Κέντρο Μελετών και Διαλόγου της Ιεράς Μονής, όπου οι σύνεδροι μελέτησαν τις θέσεις της Εκκλησίας επί ζεόντων θεμάτων όπως η αυτοχειρία, η άμβλωση, η δωρεά αίματος, η δωρεά οργάνων σώματος.

Στις 5 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης, εντός της περιβλέπτου Ιεράς Μονής, μετά το πέρας της οποίας είχε εκτενή συνάντηση με τους νέους, τους απηύθυνε λόγους πατρικούς, ενώ τους μεταφέρε τις Πατρικές ευχές και Πατριαρχικές ευλογίες του Μακαριωτάτου.

Η ως άνω νεανική σύναξη ολοκληρώθηκε με την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής επί τη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ιερουργούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ.Δαμασκηνού, παρουσία όλων των νέων, των γονέων αυτών, αρχόντων της Αραβόφωνης Ορθόδοξης Κοινότητας κ.α.

Ο Πανοσιολογιώτατος ομίλησε περί της σπουδαιότητος της εν γένει διαρκούς πνευματικής καταρτίσεως των νέων, οι οποίοι αποτελούν το πλέον δυναμικό μέρος του Εκκλησιαστικού Σώματος και εξέφρασε το αδιάπτωτο πατρικό ενδιαφέρον της ΑΘΜ για την ορθόδοξη νεολαία στην Αίγυπτο και την λοιπή Αφρική, η οποία αποτελεί το βέβαιο μέλλον της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας των Αλεξανδρέων.