1

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΤΥΝΙΔΑ

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 9η Ιουνίου ε.έ, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β´ εχοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου της ρωσσοφώνου ορθοδόξου παροικίας Τύνιδος, συμπαραστατούμενος υπό των Μητροπολιτών Καρθαγένης Αλεξίου και Μέμφιδος Νικοδήμου. Κατά τη Θεία Λειτουργία παρόντες ήσαν τα μέλη της Ρωσικής Παροικίας και της Ελληνικής Κοινότητος, καθώς και οι Πρέσβεις της Ρωσίας κ. Alexandre CHEINE και Ελλάδος κα Άννα Κόρκα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στην προσφώνηση του Ιερέως π. Δημητρίου Νετσβετάεφ ο Μακαριώτατος απήντησε με Θεολογικούς λόγους αναφοράς στην εορτή του Αγίου Πνεύματος και την αγιοπνευματοκίνητη πορεία των σύγχρονων χριστιανών, που με τα μηνύματα των καιρών καθίσταται πολύ δυσκολώτερη και ιδιαιτέρως στις περιοχές της Βορείου Αφρικής, όπου οι Χριστιανοί αποτελούν μειονότητες.


Εν συνεχεία περικόσμησε τον π. Δημήτριο Νετσβετάεφ με τον Ταξιάρχη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, διάκρισις εις αναγνώρισιν της επί εικοσιδύο έτη αόκνου εκκλησιαστικής του διακονίας στο ρωσσόφωνο ποίμνιο της Τύνιδος και υπό την εκκλησιαστική ευθύνη του Πατριαρχείου και της τοπικής Μητροπόλεως, στα βήματα του μακαριστού πατρός του π. Δημητρίου Νετσβετάεφ, που επί έτη υπηρέτησε ως εξάρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Κάιρο.


Ακολούθως ο Μακαριώτατος είχε σημαντική συνάντησιν με τον Τυνήσιο Μουφτή της Δημοκρατίας και τον υπουργό Θρησκευτικών υποθέσεων κ.
Mounir TELILI. Με τις δύο θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες συνομίλησε σε εγκάρδιο κλίμα υπερτονίζων την συμβολή του Πατριαρχείου στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ στην αφρικανική Ήπειρο και ιδιαιτέρως στο αραβοισλαμικό κομμάτι του Μαγρέμπ.


Η Πατριαρχική επίσκεψις στην ιστορική Καρθαγένη έληξε με γεύμα αποχαιρετιστήριο και ευχαριστήριο εκ μέρους της ρωσσοφώνου Ορθοδόξου παροικίας.