1

Η ΑΘΜ ΕΤΕΛΕΣΕ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι.Μ.ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΝΕΟΣ ΑΘΩΣ» ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

     Ευρισκόμενος στην περιοχή του Καυκάσου και επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το παλαιό ημερολόγιο που ακολουθεί η Ρωσική Εκκλησία, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, τέλεσε την 28η Αυγούστου ε.ε. την Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Νέος Άθως» (διότι κατά την παράδοση εκτίσθη από αγιορείτες μοναχούς).

     Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησε ο Σεβ.Αρχιεπισκόπος Σταυρουπόλεως και Βλαδικαυκάσου, κ.Θεοφάνης, ο οποίος τυγχάνει παλαιός  γνώριμός Του από την εποχή που υπηρέτησε ως Έξαρχος του Πατριαρχείου Ρωσίας στην Άλεξάνδρεια, επί μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου του Γ΄.

     Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, που τελέσθηκε  υπαίθρια, η ΑΘΜ χειροτόνησε εις Διάκονον το αδελφό της Μονής π.Βενιαμίν, στον οποίο εδόθη αυτό το όνομα προς τιμήν του μεγάλου Ιεραποστόλου Βενιαμίν, Μητροπολίτου Μόσχας. Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή χιλιάδων πιστών, μεταξύ των οποίων πολυάριθμοι ελληνόφωνοι ποντιακής καταγωγής. Τους ύμνους απέδωσε η χορωδία του Ιερατικού σεμιναρίου της Σταυρουπόλεως οπού φοιτούν 400 ιεροσπουδαστές.

     Την παραμονή της  εορτής ο Μακ.Πατριάρχης τέλεσε  τον Εσπερινό έμπροσθεν του Επιταφίου της Θεοτόκου στην πόλη Μineralnyye Vody, όπου του επεφυλάχθη θερμή υποδοχή από τον ιερό Κλήρο, πλήθος πιστών, ενώ απέδωσε τιμές στρατιωτικό τάγμα Κοζάκων. Ο Σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρίνης Εκκλησίας κήρυξε τον θείο λόγο στην ρωσική γλώσσα περί της Θεομήτορος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη της Ρωσίας κ.Κύριλλο, ο οποίος φιλαδέλφως επιμελήθηκε του προγράμματος της επισκέψεως στον Καύκασο, περιοχή  όπου διαβιούν περί τις 37000 Ελλήνων.

     Στην προσευχητική σύναξη παρέστη η Εξοχ.Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας  κα. Λιουμπόιβ Κονσταντίνοβνα Σλίσκα και άλλοι αξιωματούχοι.