1

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

 

Την 27ης Φεβρουαρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαδαγασκάρης κ.Ιγνάτιο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, αφίχθη στην πόλη Ματσούγκα της βορείου Μαδαγασκάρης, στις ακτές του Ινδικού ωκεάνου.

           Στο αεροδρόμιο, κατά την επίσημη υποδοχή, τον Μακαριώτατο καλοσώρισαν ο κ.Νομάρχης, ο κ.Δήμαρχος της πόλεως, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς, οι Επίσκοποι άλλων δογμάτων, ο ιερός Κλήρος και πολλοί ορθόδοξοι κάτοικοι.

           Ακολούθως εψάλη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεπτός Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου  ευχαρίστησε όλους για την θερμή υποδοχή και ανεφέρθη με συγκινητικούς λόγους στους πρώτους Έλληνες μετανάστες στην Μαδαγασκάρη, οι οποίοι το έτος 1953 ανήγειραν τον απέριττο αυτό Ναό στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως.

           Tο απόγευμα της ιδίας ημέρας η ΑΘΜ συναντήθηκε από κοινού με τον κ.Νομάρχη και τον κ.Δήμαρχο, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά και την τιμή για την πρώτη επίσκεψη ελληνορθοδόξου Πατριάρχου στην Ματσούγκα.

Η ΑΘΜ ζήτησε να πληροφορηθεί τις άμεσες άναγκες του πληθυσμού, τονίζοντας ότι το παλαίφατο Πατριαρχείο είναι πάντοτε στο πλευρό αυτής της όμορφης χώρας, ιδιαιτέρως της αναπτυσσόμενης ευρύτερης περιοχής του βορρά, όπου εξήγγειλε την ανέγερση Γυμνασίου, Λυκείου και νεανικού κέντρου- αναγνωστηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων, δαπάναις της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν μετέβη στο λιμάνι της πόλης όπου ευλόγησε ελλιμενισμένα ελληνικά αλιευτικά σκάφη και εν συνεχεία στο κοιμητήριο, όπου έψαλε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των αναπαυομένων σε αυτό ελλήνων μεταναστών.