1

Η Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΗ κ. Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ.

Τo απόγευμα της  Δευτέρας  10ης Δεκεμβρίου τρ. η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄ τίμησε με την υψηλή Αυτού παρουσία στο εντευκτήριο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλάδος, την διοργανωθείσα υπό του Δ.Σ. του  Συνδέσμου, παρουσίαση του βιβλίου του Αιγυπτιώτη κ. Νικολάου Νικηταρίδη. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων  Αξώμης κ. Πέτρος, εκπρόσωπος του στην Αθήνα και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Βαρβέλης, γραμματεύς  του Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον συγγραφέα κ. Ν. Νικηταρίδη για το καλαίσθητο πόνημά του, γεμάτο με μνήμες από την Αίγυπτο του χτές και των σπουδαίων επιτευγμάτων των Ελλήνων της Αιγύπτου τον καιρό που ήκμαζε το Ελληνικό στοιχείο στην ευλογημένη και φιλόξενη αυτή χώρα και αναφέρθηκε με έκδηλη συγκίνηση στον κοινό τους πνευματικό πατέρα, Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Παρθένιο και τους στενούς δεσμούς με τους οποίους συνεδέθησαν από το παρελθόν, πλάι  στον «Πατριάρχη της Αγάπης».

Ακόμη ο Μακαριώτατος ανεφέρθει στο κατάμεστο από Αιγυπτιώτες ακροατήριο για το εργώδες και  κοπιαστικό  έργο που επιτελείται στην ευλογημένη γη της Νειλοχώρας, με την επιδιόρθωση και την εκ βάθρων  ανακαίνιση όλων των Ι. Ναών, που μαρτυρούν την πάλαι ποτέ πρόοδο την παρουσία και την ακμή των Ελλήνων της Αιγύπτου,  αλλά και για την  ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου και ζήτησε τις προσευχές όλων για την ευόδωση των προσπαθειών και των κόπων που καταβάλει για την παρουσία, διατήρηση και διάδοση του Ευαγγελικού Λόγου στην Αφρικανική Ήπειρο.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Μακαριώτατος απένειμε εις τον συγγραφέα κ. Ν. Νικηταρίδη τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου, για την πολυσχιδή προσφορά του προς τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ακολούθησε δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου υπό του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Φίλιππου Κοσσένα.