1

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ

            Την 12η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, στα πλαίσια της επισήμου επισκέψεώς Του στην Εκκλησία της Ουκρανίας, μετέβη στην Οδησσό, στην πόλη όπου έζησε κατά το χρονικό διάστημα των ετών 1985-1995 διακονήσας ως Έξαρχος του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

            Αμέσως μετά την άφιξη Του στην ιστορική πόλη ο Μακαριώτατος προσήλθε στον περιώνυμο ελληνικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου έτυχε ιδιαιτέρως θερμής υποδοχής από τον Σεβ.Μητροπολίτη Οδησσού και Ιζμαήλ κ. Αγαθάγγελο και τους φιλευσεβείς Χριστιανούς, ως και τους εκπροσώπους του ελληνικού και του ουκρανικού κράτους, μεταξύ των οποίων ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Οδησσό κ. Δημήτρης Μοσχόπουλος, ο Πρόεδρος της τοπικής Βουλής της Οδησσού κ. Νικολάι Σκόρικ, ο Αντιδήμαρχος της πόλεως κ. Ανατόλι Βοροχάιεφ, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Σοφρώνης Παραδεισόπουλος και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών. «Από εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση… εδώ ξεκίνησε και η παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό το έτος1956», τόνισε ο Σεπτός Αλεξανδρινός Προκαθήμενος. Ακόμη εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Οδησσού για ό,τι έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στο παλαίφατο Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό αλλά και για τον συγκινητικό λόγο του, με τον οποίο αναφέρθηκε στον Ελληνισμό  της Οδησσού. Κατακλείων την αντιφώνησή Του επεσήμανε: «Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που έφυγα από κοντά σας, αλλά βλέποντάς σας, τους περισσότερους που ενθυμούμαι από τα παλαιά, νομίζω ότι δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα!…».

            Ακολούθως η ΑΘΜ επεσκέφθη το παρακείμενο νεοκλασσικό οίκημα όπου διέμεινε κατά την περίοδο της Εξαρχικής Της διακονίας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, όπου ευρίσκονται τεθησαυρισμένα σημαντικά κειμήλια της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης και το Κοιμητήριο,οπού ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του μακαριστού Μητροπολίτη Οδησσού κυρού Σεργίου και άλλων μακαριστών κατοίκων της πόλεως, που ήλθαν συναντιλήπτορες και συναρωγοί  στο έργο που ο Μακ.Πατριάρχης ανέπτυξε στην Οδησσό ως Πατριαρχικός Έξαρχος.