1

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΗΣ Α.Θ.Μ. ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΜΑΡΚΟΥ

            Την 9η Οκτωβρίου ε.ε. συμπληρώνονται τέσσερα έτη από την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Παπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ στον περίπυστο Αποστολικό και Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

            Με την ευλογητή αυτή αφορμή, στην Αλεξάνδρεια, όπου και η Πατριαρχική Έδρα, οι Θεοφιλ.Επίσκοποι Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, και Κανώπου κ.Σπυρίδων, πλαισιούμενοι από τον Ιερό Κλήρο της Μεγάλης Πόλεως, ετέλεσαν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

            Στο Κάϊρο η ΑΘΜ χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, εντός του Μεγάρου της Πατριαρχικής Επιτροπείας.

           Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Διόνυσιος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, ο οποίος και προσεφώνησε τον Μακαριώτατο επί τη επετείω της εκλογής Του, και Πηλουσίου κ.Καλλίνικος, ως και ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Νιτρίας κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου. 

            Μετά το πέρας της Λειτουργικής Συνάξεως, στην οποία παρέστη επίσης ο ιερός Κλήρος της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ο Μακ.Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτη Πηλουσίου κ.Καλλίνικο και Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Διευθυντή Αναπτυξιακών Έργων του Πατριαρχείου, ανεχώρησε αεροπορικώς για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχη στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (11-12 Οκτωβρίου) και σε Διεθνές Βιβλικό Συμπόσιο περί του Αποστόλου Παύλου.