1

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Tην Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024, η Α. Θ. Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη, της Προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κας.Λιλίκας-Ειρήνης Θλιβίτου και πιστών εκ της Μ.Πόλεως, επεκαλέσθη την μεσιτεία της Υπερμάχου Στρατηγού υπέρ της καταπαύσεως των συγκρούσεων μεταξύ των λαών, της ειρηνεύσεως του κόσμου και της ενότητος των Εκκλησιών.

Ακόμη, εν τω προσώπω του συμπροσευχομένου κ.Γενικού Προξένου εξέφρασε ευχαριστίες προς την πατρίδα Ελλάδα για την επιδεικνυομένη συναντίληψη προς το επιτελούμενο έργο της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, ενώ εν τω προσώπω του συγχοροστατούντος Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος εξεδήλωσε την πατρική ευαρέσκεια και ευγνωμοσύνη προς τους θυσιαστικώς διακονούντες Αρχιερείς και ιερείς του Θρόνου στην Αφρικανική ήπειρο, προς τους λαϊκούς συνεργάτες τους και προς τους ανά τον κόσμο αρωγούς του ιεραποστολικού έργου Συλλόγους, εκκλησιαστικούς οργανισμούς και λοιπούς φορείς.

Κατακλείων, υπεγράμμισε την βεβαιότητα της προστασίας του Χριστεπωνύμου πληρώματος ανά την Αφρική υπό το μαφόριο της Θεομήτορος.




ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛ. ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ κ.ΙΣΑΑΚ

Την Κυριακή, 25η Φεβρουαρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την χειροτονία του Θεοφιλ. Επαρχιούχου Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ.Ισαάκ.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη και την χειροτονία του Θεοφιλεστάτου συμμετείχαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Γέρων Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, Μέμφιδος κ.Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Νουβίας κ.Σάββας, Πτολεμαΐδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ.Γερμανός, Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σάββα. Παρέστησαν ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης, ο Εντιμ.Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.Ανδρέας Βαφειάδης, Πρόεδροι ελληνικών φορέων και συλλόγων της Μ.Πόλεως, οι διευθυντές και το διδακτικό προσωπικό των ελληνικών εκπαιδευτηρίων, οι σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Άγιος Αθανάσιος», οι γονείς και οικογενείς του χειροτονηθέντος Επισκόπου και επισκέπτες από την Ελλάδα.

Κατά την ομιλία του ο Θεοφιλ.κ.Ισαάκ ανέφερε:  

«Μακαριώτατε, Πάπα και Πατριάρχα, της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρε Β’
Σεβασμία των Ιεραρχών χορεία,
Σεβαστοί Πατέρες,
Αγαπητοί αδελφοί.

Δόξα, ευχαριστία και τιμή αναπέμπω στον Τριαδικό Θεό, για την σημερινή ημέρα της δικής μου Πεντηκοστής.

Με αξιώνει ο Θεός να λάβω τον τρίτο βαθμό της ιεροσύνης από τα χέρια του σεπτού προκαθημένου μας, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β΄. Μία μεγάλη τιμή προς την αναξιότητά μου, που ο Θεός γνωρίζει καλλίτερα τους λόγους της επιλογής αυτής. Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι αυτό το οποίο οι ανάγκες και οι συγκυρίες των καιρών απαιτούν.

Ξεκινώντας από τη Λειτουργική ζωή και καταλήγοντας στην κοινωνική προσφορά για την κάθε εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο. Ακούγοντας και διαβάζοντας χειροτονητήριους λόγους, προηγούμενων αδελφών Αρχιερέων, διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω από αυτούς. Στο τέλος θα κατέληγα ή να τους αντιγράψω ή να περιαυτολογήσω ή να υπερβάλλω προβάλλοντας περίσσιες γνώσεις.

Να μιλήσω για το Μεγάλο Αυτό Μυστήριο της Πεντηκοστής, όπου το Πανάγιο Πνεύμα, κατέστησε τους αγράμματους μαθητές, σε Αποστόλους «πλήρης χάριτος, πνεύματος και σοφίας;» Μίλησε ο ίδιος ο Θεός. Να μιλήσω για τις περιοδείες των Αποστόλων, οι οποίοι ως πρώτοι Ιεραπόστολοι έσπειραν το Λόγο του Θεού, βαδίζοντας τώρα εμείς επί τα «ίχνη των ποδών» τους, με όλα τα μέσα και τις ευκολίες που μας δίνονται; Τα κατέγραψαν οι ίδιοι στις Επιστολές τους. Να μιλήσω για τους Αποστολικούς Πατέρες, οι οποίοι διαμόρφωσαν και οργάνωσαν αυτόν τον θεσμό της Εκκλησίας; Το αποδεικνύει η παρουσία της Εκκλησίας δύο χιλιάδες τώρα χρόνια.

Να μιλήσω για τους Θεοφόρους Πατέρες, οι οποίοι δογμάτισαν και στερέωσαν τη πίστη μας; τι το καλλίτερο από το να εμβαθύνουμε στα θεόπνευστα συγγράμματά τους. Να μιλήσω για τους πρώτους Μάρτυρες και Νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι με το αίμα τους πότισαν το γεώργιο του Θεού, και αποτελούν παράδειγμα ομολογίας πίστεως; Αρκεί να διαβάσουμε το συναξάριο για να κατανοήσουμε πως κρατήθηκε η πίστις εν μέσω δοκιμασιών. Να μιλήσω για τους Οσίους πατέρες που εγκατέλειψαν τον κόσμο, προσευχόμενοι για τον κόσμο; Ας δούμε γύρω μας τη παρουσία τόσων Ιερών Μονών, που βρίσκουν ανάπαυση κουρασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές.

Μπροστά σε όλους αυτούς που με το πέρασμά τους, Αγίαζαν κάθε τόπο όπου βάδιζαν και εργάστηκαν για την ποίμνη τους ως καλοί Ποιμένες, δούλεψαν στον αμπελώνα του Κυρίου ως καλοί εργάτες, πολέμησαν στην αρένα της ζωής ως καλοί στρατιώτες, και αυτούς που αναδείχτηκαν πρότυπα  πνευματικής ζωής με την προσευχή, την άσκηση και την ταπείνωση, απ’ όλους Αυτούς ζητώ μόνο τις μεσιτείες προς τον φιλάνθρωπο Θεό, και τους παρακαλώ να κατευθύνουν το υπόλοιπο της επίγειας ζωής μου, στον τόπο όπου βρίσκονται και αναπαύονται. Να μιλήσω για τους πατέρες και τους ανθρώπους, οι οποίοι με ευεργέτησαν σε όλα τα πνευματικά στάδια της ζωής μου;

Είναι πολλοί, αλλά λίγοι οι εκλεκτοί Μακαριότατε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως εργάστηκα με ευσυνειδησία, σε όποιο τόπο και διακονία μου ανέθεσε η Εκκλησία, χωρίς ποτέ να επιδιώξω την ανθρώπινη δόξα και τιμή, δημιουργώντας οπαδούς, σε μια εποχή όπου ο καθένας επιδιώκει να αυτοπροβάλλεται ναρκισσιστικά, αυτοπροσδιοριζόμενος ως μέγας γέροντας.

Αναπόσπαστο κομμάτι της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας είναι η ευχαριστία. Όλα τα Μυστήρια και οι Ιερές Ακολουθίες που απευθύνονται προς τον φιλάνθρωπο Θεό, επεκτείνονται και στους ευεργέτες μας μέσα από την προσευχητική σύναξη των πιστών. Έτσι η τιμή και η ευχαριστία σε κάποια πρόσωπα, καθαγιάζεται και επικυρώνεται, ενώπιον του σώματος της Εκκλησίας.

Οι δικοί μου άνθρωποι, οι γονείς μου Ιωάννης και Αναστασία, που μαζί με τα αδέλφια μου, μας έμαθαν να είμαστε πάντα ενωμένοι ως οικογένεια, ειλικρινείς, εργατικοί, να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας και να σεβόμαστε τον Θεό, οι οποίοι υποβλήθηκαν στον μεγάλο κόπο να ταξιδέψουν εδώ στην πόλη των Αλεξανδρέων, μαζί με την αδελφή μου και τα ανίψια μου.

Ο μόνος άνθρωπος, μετά την οικογένειά μου, ο οποίος με αναγέννησε πνευματικά, είναι ο γέροντάς μου Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Σπυρίδων, ο οποίος από τους ουρανούς πιστεύω να χαίρετε για την ημέρα της δικής μου Πεντηκοστής, όπου κοντά του και από την ζωή του, έμαθα τι θα πει ταπεινός άνθρωπος, προσευχόμενος άνθρωπος, απλός άνθρωπος, γνήσιος και καθαρός στο λόγο και στα έργα άνθρωπος.

Τώρα Μακαριότατε έχω εσάς. Εσάς που κατέχεται το ανώτερο αξίωμα στο δεύτερο θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη της αγάπης, τον Πατριάρχη της προσευχής, τον Πατριάρχη της υπομονής, τον ταπεινό και ελεήμονα, τον Ποιμένα τον καλό που δεν ξεχωρίζει το ποίμνιό του και το γνωρίζει κατ’ όνομα. Μπορεί να άργησα να ανταποκριθώ στο κάλεσμά σας, αλλά τώρα θέτω τις δυνάμεις μου ενώπιόν σας και εσείς πλέον έχετε το λόγο περί εμού.

Επιτρέψτε μου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο, ο οποίος με περιέθαλψε πνευματικά και με αποκατέστησε ως κληρικό της Θεοσώστου Επαρχίας του. Είμαι ευγνώμων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άγιο Σερρών κ. Θεολόγο και δεν μπορώ με λόγια να εκφράσω την μεγάλη του πραγματικά ευεργεσία προς την ταπεινότητά μου. Τον έχω πάντα στις προσευχές μου και ο Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση. Μπορεί  να απουσιάζει, λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων, αλλά πιστεύω πως πνευματικά συμμετέχει στη δική μου Πεντηκοστή και χαίρετε πραγματικά που προάγεται ένας εκ των κληρικών της Μητροπόλεώς του.

Μεγάλη βοήθεια κατά την εδώ παραμονή μου, είναι η συνεργασία μου με τούς ανθρώπους αυτής της ευλογημένης αυλής του Θρόνου. Να αναφερθώ πρώτα σε όλους όσους κοπιάζουν με αφοσίωση, κληρικούς και λαϊκούς, για τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο μας που επεκτείνεται σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.

Στον Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της αφίξεώς μου, είναι δίπλα μου και παραστέκετε ως σύμβουλος, προστάτης και αδελφός, αναγνωρίζοντας τις όποιες δυνατότητές μου και κυρίως η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε και υπάρχει μεταξύ μας.

Τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Αλεξανδρινού Θρόνου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονα, για τη συνεργασία μας, μαθητευόμενος κοντά του και διδασκόμενος από την πολυετή εμπειρία του στα θέματα της Αρχιγραμματείας της Συνόδου και του Πατριαρχείου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, τον οποίο θαυμάζω για τη σοφία του, το πράο και ήσυχο χαρακτήρα του και πραγματικά σε κάθε μας επικοινωνία ωφελούμε από τις συμβουλές του.

Τον Πνευματικό και Προϊστάμενο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμιάθεως κ. Γερμανό, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος στη Μονή της μετανοίας μου, Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, όπου αργότερα τον διαδέχθηκα στην Ηγουμενία και συνεχίσαμε τη συνεργασία μας στη Μονή αυτή και τη Σχολή του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, ο οποίος ως δεξιός βραχίονάς Σας σηκώνει το βάρος της Πατριαρχικής Επιτροπείας στο Καΐρο. Τον Θεοφιλέστατο Εψηφισμένο Βοηθό Επίσκοπο Ιππώνος κ. Στέφανο, τον οποίο εύχομαι υγεία και μακροημέρευση.

Επιβάλλεται να αποδώσω τιμή, ως διάδοχος, στους Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες, τον από Μπουρούντι και Ρουάντας, νυν Νουβίας κ. Σάββα, και τον από Μπουρούντι και Ρουάντας, νυν Σωζούσης κ. Ιννοκέντιο, οι οποίοι θεοφιλώς  ποίμαναν την Επαρχία αυτή του Θρόνου και την κατέστησαν μία ζηλευτή Επισκοπή· και τώρα πηγαίνω εγώ βρίσκοντας τις κατάλληλες υποδομές να συνεχίσω το έργο τους.

Θα ήθελα, Μακαριώτατε, αυτήν την ημέρα να μην παραλείψω και την μνημόνευση, έστω μόνον ονομαστικά, τεσσάρων ιερέων που με ενέπνευσαν την αγάπη μου για την ιεροσύνη, που ο καθένας είχε τη δική του πορεία, αλλά ωφελήθηκα πνευματικά και υπαρξιακά.

Τον μακαριστό εφημέριο του χωριού μου πατέρα Δημήτριο Μανδραβέλλη.

Τον μακαριστό πρώτο μου πνευματικό, πατέρα Άγγελο Δικμάνη.

Τον μακαριστό πρύτανη των Ιεροκηρύκων, Ιερομόναχο πατέρα Θεόφιλο Ζησόπουλο. Και τον προσφάτως κοιμηθέντα, προ τριάντα ημερών, πνευματικό μου επί σαράντα χρόνια, Ιερομόναχο πατέρα Ιωσήφ Αλέξανδρου. Ο Θεός να τους αναπαύει.

Ευχαριστώ όλους όσους παρίστανται συλλειτουργούντες και συμπροσευχόμενοι. Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχίμανδρίτη και Εκπαιδευτικό π. Νεκτάριο Ελευθεριάδη από την Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, με τον οποίο υπήρξαμε συνμοναστές μαζί με τον Ταμιάθεως κ. Γερμανό, και τον Λιβύης κ. Γεννάδιο υπό την πνευματική καθοδήγηση του γέροντός μας Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα, στη Μονή της Αγίας Τριάδας Πέντε Βρύσεων.

Τους εδώ παροικούντες πατέρες. Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και Δάσκαλο, π. Πάνο Γαζή, αεικίνητο εργάτη μεταξύ Ποιμνίου, Ελληνικών Σχολείων, Πατριαρχικής Σχολής και της οικογένειάς του. Τον Πανοασιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παρθένιο από το Κάΐρο. Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο από την Ουγκάντα. Τον Ιερολογιώτατο Διάκονο Διονύσιο από την Κένυα. Έναν προς έναν, όλους τους Σπουδαστές και εκπαιδευτικούς συνεργάτες της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας».

Στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννη Πυργάκη, να ευχαριστήσω την Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα την Δράμα, τη γενέτειρά μου. Στο πρόσωπο του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, τους ανθρώπους αυτής της πόλεως, οι οποίοι ζουν και πορεύονται, πάνω στα χνάρια του Αλεξάνδρου και των Πτολεμαίων, ο καθένας τους, με τις αναμνήσεις από την Αλεξάνδρεια του Καβάφη. Την κ. Λιλίκα Θλιβίτου πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλαλεξανδρείας και του Πτολεμαίου, η οποία ήταν η πρώτη Αλεξανδρινή που γνώρισα και η βοήθειά της ήταν πολύτιμη κατά την εδώ παραμονή μου, όπως και την κ. Αλίκη Αντωνίου πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας, η οποία προσέτρεχε σε κάθε μου ανάγκη και κυρίως για τις συμβουλές της. Τον κ. Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, δημοσιογράφο, πολυγραφότατο συγγραφέα, ιστοριοδίφη και στοχαστή, ο οποίος μεταφέρει και γνωστοποιεί τα νέα του Πατριαρχείου μας και της Ελληνικής Παροικίας. Όπως ευχαριστώ και όλους τους φορείς και Συλλόγους αυτής της πόλεως για τη συνεργασία μας.

Μακαριώτατε δεχτείτε με ως έναν εργάτη του Μεγάλου Αμπελώνος της Αφρικανικής ευλογημένης γης.

Την Επισκοπή Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι, όπου το Άγιο Πνεύμα με κατέστησε Επίσκοπο δια των τιμίων ψήφων της Ιεραρχίας του Θρόνου, αλλά και δια των δικών Σας χειρών να λάβω το αξίωμα της Αρχιεροσύνης, είναι ύψιστη τιμή για την αναξιότητά μου. Καλούμαι να υπηρετήσω έναν λαό φιλόθεο και φιλάγιο που πριν από εμένα εργάστηκαν άλλοι αδελφοί σε αυτόν τον αμπελώνα του Κυρίου και τώρα εγώ πηγαίνω επί τα ίχνη των δικών τους ποδών, να συνεχίσω το έργο της σποράς.

Πιστεύω πως με τους ιερείς και τον φιλόχριστο λαό θα έχουμε αδελφική και αγαστή συνεργασία. Σ’ αυτό το λαό προσφέρω την καρδιά μου και ότι εμπεριέχεται μέσα σε αυτήν.Ελπίζω να φανώ αντάξιος και συνεπής ενώπιον της μεγάλης αυτής προκλήσεως και της υμετέρας προσκλήσεως. Ασπάζομαι την τιμία δεξιά σας και σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά, όπως και το σεπτό σώμα τής Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου. Εις πολλά έτη Μακαριώτατε..». Γένοιτο!

Ο Μακαριώτατος, με συγκίνηση αντιφώνησε λέγων τα εξής:

«Θεοφιλέστατε Εψηφισμένε Επίσκοπε Μπoυζουμπούρας και Μπουρούντι, αγαπητέ κατά πνεύμα υιέ μου κ.Ισαάκ,

Ο Υιός του Θεού “ἐφανερώθη ἐν σαρκί, ἐσαρκώθη ἐν Πνεύματι, ὢφθη ἀγγέλοις, ἐκηρύχθη ἐν ἔθνεσιν, ἐπιστεύθη ἐν κόσμῳ, ἀνελήφθη ἐν δόξῃ.” (Α’ Τιμ. 3:16). Το υπέρλογο Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού προς ανακαίνιση του ανθρώπου καθίσταται αδιάκοπο ιστορικό παρόν δια της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, ως έμπρακτη κοινωνία πίστεως, λατρείας και αγάπης, επεκτείνει στο ιστορικό διηνεκές το σωτηριώδες έργο του αγιασμού του κόσμου.

Ο Επίσκοπος αναλαμβάνει το ιερό καθήκον να καταστήσει συνείδηση και βίωμα των πιστών το γεγονός ότι η Εκκλησία, ως ”τό σώμα τοῦ Χριστοῦ, τό πλήρωμα τοῦ τά πάντα ἐν πᾶσιν πληρουμένου” (Εφ. 1: 22-23), είναι η αιώνια ζωή. Ο Επίσκοπος, ως φορέας, εκφραστής και προστάτης της Αποστολικής Παραδόσεως και Παρακαταθήκης, αποδέχεται την ιερά ευθύνη να εμπεδώσει το σύνδεσμο των πιστών με το Χριστό και να χαλυβδώσει την βεβαιότητα ότι ο Χριστός αποτελεί τρόπο υπάρξεως και ζωής.

Σήμερα, δια της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος, η Πρεσβυγενής Αποστολική Εκκλησία της Αλεξανδρείας σε καλεί να επωμισθείς την μεγάλη ευθύνη να διαποιμάνεις θεαρέστως την Ιερά Επισκοπή Μπουζουμπόυρας και Μπουρούντι “πάντας ἀνθρώπους τούς βουλομένους εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν” (Ειρηναίος, Έλεγχος, 1, 10, 2). Σήμερα ο αρχαιότερος εν ενεργείᾳ φορέας του Ευαγγελικού λόγου στην Αφρική σε καλεί να διακονήσεις το ιερό καθήκον της υπαρκτικὴς μεταχαλκεύσεως της ψυχής του Αφρικανού αδελφού σε κατοικητήριο Θεού.

Προσφιλέστατε άγιε Εψηφισμένε,

Επί έξι συνολικώς χρόνια, όπου το Πατριαρχείο μας σε έταξε και σε προώρ,ισε εργάσθηκες φιλότιμα και αθόρυβα. Προσέφερες εαυτόν με πίστη και διάκριση, με αφοσίωση και υπακοή στις πατρικές μου παραινέσεις και υποδείξεις. Κατέθεσες το περίσσευμα της ψυχής και της αγάπης σου με επίγνωση της επιταγής της ιστορικής διαχρονίας και της κατηγορικής προσταγής της δυναμικής συγχρονίας του Αγιωτάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Αγόγγυστα στάθηκες στο πλευρό μου και με υποδειγματική υπομονή και σύνεση ανέλαβες την μεγάλη ευθύνη του Σχολάρχου  της μετά από 470 έτη ανασυσταθείσης, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μέγας» και φιλότιμα εργάσθηκες, προκειμένου να αναδεικνύονται τα γηγενή στελέχη του ιεραποστολικού έργου του καθ’ ημάς Πατριαρχικού Θρόνου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αθόρυβα συνέδραμες τον αγώνα μου ως ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αφρική, ώστε να προάγω την μαρτυρία του Πατριαρχείου μας απ΄ άκρου εις άκρον της ηπείρου του μέλλοντος. Προηγήθηκε η αγλαόκαρπη ιερατική διακονία σου, από το έτος 2017, στην νεοσύστατη τότε Ιερά Μητρόπολη Μποτσουάνας, την αγαθή ανάμνηση της οποίας με αγάπη τηρούν στις καρδίες τους οι αδελφοί μας Ελληνες εκεί, έως σήμερα. Αλλά και εδώ στην Μεγάλη Πόλη του Αλεξάνδρου με την αστείρευτη ευγένεια της ψυχής σου, υπηρέτησες ως Εφημέριος  της πολυαιωνίου Ιεράς Μονής του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου,  με αλάνθαστο δείκτη ποιμαντικής πορείας την αλήθεια που τόσο εύγλωττα διετύπωσε ο Νείλος ο Ασκητής: “τό μέν οὖν ἀμαρτῆσαι ἀνθρώπινον ὑπάρχει· τό δέ ἀπελπῖσαι, σατανικόν καί ὀλέθριον”.  Τις πολλές αρετές σου αυτές εγκαίρως διέγνωσε και προνοητικώς εκαλλιέργησε ένας διακεκριμένος Ιεράρχης που εκόσμησε με την παρουσία και τη δράση του την Εκκλησία της Ελλάδας: ο διδάσκαλος, ευεργέτης και Γέροντάς σου  αοίδιμος Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Σπυρίδων, η ψυχής του οποίου σήμερα, είμαι βέβαιος, ότι δοξολογούσα τον Αρχιποίμενα της Εκκλησίας Κύριο, αγάλλεται και αοράτως παρίσταται κατά την εύσημο αυτήν ημέρα της εις Επίσκοπον χειροτονίας σου.

Αυτές τις αρετές διεπίστωσε, κατόπιν προτάσεως μου, και η περί εμέ Αγία και Ιερά Σύνοδος, η οποία σε αντάμειψε για το ήθος και την προσφορά σου, εκλέγοντάς σε παμψηφεί Επαρχιούχο Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι με κριτήριο την επάνδρωση της πνευματικής ολκάδος του Χριστού που ταπεινώθηκε ως άνθρωπος “ἵνα τά τέκνα τοῦ Θεοῦ τά διεσκορπισμένα συναγάγῃ εἰς ἕν” (Ιω. 11: 51-52).

Θεοφιλέστατε Εψηφισμένε π.Ισαάκ

Είσαι αναντίρρητα άξιος να εργασθείς και να αναδειχθείς καλός Επίσκοπος και Ιεράρχης, εργαζόμενος προς καλλιέργεια του πνευματικού γεωργίου που σου εμπιστεύεται ο Αποστολικός και Πατριαρχικός Θρόνος του Αγίου Μάρκου. Ωστόσο μην λησμονείς ότι είναι επίπονο το εγχείρημα της  κατηχήσεως, κοπιώδες το έργο της διοικητικής μέριμνας, υψηλά τα λειτουργικά καθήκοντα, αγία και ιερά η Ευαγγελική αποστολή, την οποία ο Χριστός σου δίνει διά των χοϊκών χειρών μου. Μη ξεχάσεις ποτέ πως η Αρχιερατική διακονία είναι διαρκής και θυσιαστική μαρτυρία πίστεως και αγάπης.

Οφείλεις να ποτίσεις τον διψασμένο και να ψωμίσεις τον ενδεή, να παρηγορήσεις τον λυπημένο και να προστατεύσεις τον ορφανό, να συνδράμεις τον εν ασθενίαις και τον φυλακισμένο. Εν ολίγοις, οφείλεις να καταθέτεις εαυτόν όπου σε καλεί η ανάγκη του ποιμνίου σου, ως “ὁ ποιμήν ὁ καλός τήν ψυχήν αὐτοῦ τίθησιν ὑπέρ τῶν προβάτων” (Ιω. 10:11).

Στον αγώνα τον καλό θα έχεις πάντα στο πλευρό σου τον Πατριάρχη και τους αδελφούς σου αρχιερείς. Με προσευχή παρακλητική θα εύχεται να γίνεις μιμητής Χριστού στη διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος της αγάπης. Με αντίληψη πατρική θα αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σου. Με στοργή θα σου θυμίζει αυτό που σοφά επεσήμανε ο Βίκτωρ Ουγκώ: “όσο μακριά και να πάει ο νους, ποτέ δεν φθάνει εκεί που μπορεί να φθάσει η καρδιά”.

Στον αγώνα τον καλό θα σε συνοδεύουν οι προσευχές προσώπων  αγαπημένων: των παρόντων εδώ και διαπρυσίως προσευχομένων για σένα σεβαστών γονέων, των αγαπημένων αδελφών σου, των συγγενών και των φίλων της καρδιάς σου που με συγκίνηση σε μακαρίζουν για την αξίωση που λαμβάνεις από την Εκκλησία.

Υιέ μου Ισαάκ,

Την ώρα αυτή της περισυλλογής με προσευχητική διάθεση επικαλούμαι την ευλογία του εν Τριάδι Παναγάθου Θεού, επ’ονόματι του Οποίου η τιμωμένη Ιερά Μονή στις Πέντε Βρύσες του Λαγκάδα καυχάται σήμερα, διότι μετά τον πρώτο Ηγούμενό της, τον συλλειτουργούντα μαζί άγιο Ταμιάθεως κ.Γερμανό, καταγράφει στην ιστορία της και τον  δεύτερο Ηγούμενό της ως αρχιερέα του Αλεξανδρινού Θρόνου επίσης, τον χειροτονούμενο σήμερα Επίσκοπο Μπουρούντι.

Χαίρε και αγάλλου Υιέ μου!  Ιδού ήγγικεν η ευλογημένη ώρα! Πρόσελθε στον Νυμφώνα του Κυρίου να ανέλθεις τον τρίτο και τελευταίο βαθμό της Ιερωσύνης, την Αρχιερωσύνη. Ο Θεός βοηθός και σκεπαστής σου!  Αμήν!».

Ακολούθως στο παρακείμενο Αρχονταρίκι της Μονής παρετέθη εόρτιος δεξίωση, όπου ο νεοχειροτονηθείς αρχιερεύς εδεχθή τις ευχές όλων. Αργότερα στο εντευκτήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας,  παρέθεσε επίσημο γεύμα, επί τη ευσήμω ημέρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΕΟΦΙΛ. ΕΠΑΡΧΙΟΥΧΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ κ.ΙΣΑΑΚ

Ο Θεοφιλ. Επαρχιούχος Επίσκοπος Μπουζουμπόυρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ ( Τσαπόγλου) γεννήθηκε το 1967 στον Καλόν Αγρό Ν. Δράμας.

Εν πρώτοις τελείωσε την Δημοτική Εκπαίδευση στον Καλόν Αγρό και το 2ο και 6ο Γυμνάσιο Δράμας. Διετέλεσε μέλος της Φιλαρμονικής του Μουσικοδραματικού Συλλόγου «Απόλλων» Καλού Αγρού Δράμας. Είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νέας Καρβάλης Καβάλας και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το  1985 προσήχθη ως Δόκιμος Μοναχός, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά και το 1986 εκάρη Μοναχός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1990 και πρεσβύτερος το 1994, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα και τον Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο. Διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Λαγκαδικίων, υπεύθυνος επί του κτηριακού συγκροτήματος του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, Ορφανοτροφείου και Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Από το 1995 έως και το 2013 εξυπηρέτησε εφημεριακά την Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία» στην Ασπροβάλτα, πλησίον του Μακαριστού Αρχιμ. Θεοφίλου Ζησοπούλου. Εκ περιτροπής κατά τα έτη 2003-2007 εξυπηρέτησε την Θεολογική Σχολή και Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος της νήσου Χάλκης, επί Ηγουμενίας του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μοσχονησίων, νυν Δέρκων κ. Αποστόλου και την Ιερά Μητρόπολη Πριγκηπονήσσων Κωνσταντινουπόλεως, επί Αρχιερατείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Πριγκηπονήσων κ. Ιακώβου. Το 1995 διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 2010 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, η οποία ανακαινίσθηκε και νομιμοποιήθηκε εδαφικά και κτηριακά. Το 2016 ενθρονίσθηκε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» της ιστορικής κωμοπόλεως Τσαριτσάνης, η οποία αναγεννήθηκε εκ των ερειπίων της και  αναστηλώθηκε εκ βάθρων…

Το 2017 από την Α.Θ.Μ. Πάπα Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, εστάλη στην Μποτσουάνα  και στο Free State της Νοτίου Αφρικής, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Γενναδίου,  για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών και πνευματικών αναγκών των Ελληνικών Ορθοδόξων παροικιών.

Το 2017 από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη  κ.κ. Βαρθολομαίο, έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου.

Το 2018 από την Α.Θ.Μ. Πάπα Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, έλαβε το οφίκιο του Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Θρόνου και ενθρονίσθηκε Δικαίος στους Αγίους Αναργύρους Κύρου και Ιωάννου της πόλεως Αμπουκύρ (αρχαία Κάνωπος).

Το 2020 από την Α.Θ.Μ. Πάπα Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, έλαβε το οφίκιο του Σχολάρχου της Πατριαρχικής Σχολής «Αθανάσιος ο Μέγας» του Θρόνου.

Το 2023 γίνεται δεκτός υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, διορισθέντος υπ’ αυτού ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έχει γράψει τα εξής βιβλία: 1. «Ηγάπησα, Κύριε, ευπρέπειαν οίκου σου», 2. «Η ζωή της Θεοτόκου», 3. «Οι λόγοι της Θεοτόκου», 4. «Προφητείες για την Θεοτόκο», 5. «Χαίρε λαμπρόν της χάριτος γνώρισμα», 6. «Ο Σταυρός του Κυρίου και το σύμβολο του Σταυρού», 7. «Λόγοι Πνευματικοί».

Επιμελήθηκε την έκδοση των ομιλιών του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος, «Ιερουργία του λόγου», τόμοι Α΄ – Β΄ και (Γ΄υπό έκδοση). Επιμελήθηκε την έκδοση των Αρχαιοπρεπών Θείων Λειτουργιών του Αλεξανδρινού Λειτουργικού τύπου (υπό έκδοση).  Επιμελήθηκε τις καθημερινές Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού για τις ανάγκες του Τηλεοπτικού Εκκλησιαστικού Σταθμού «4Ε» και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λυδία η Φιλιππησία». Από το 1990 μέχρι το 1995 για τις Κατηχητικές ομάδες της εποπτείας του εξέδιδε το μηνιαίο φυλλάδιο «ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΝΟΗ». Από το 1999 μέχρι το 2009 εξέδιδε το μηνιαίο φυλλάδιο «ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΤΕ».  Αρθρογράφησε στο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό «Λυδία», στο Ενοριακό Περιοδικό Αγίου Γεωργίου Σοχού «Μυρωμένα Περιστέρια», όπως συνέγραψε και πλείστα επίκαιρα άρθρα και ομιλίες υπέρ τρίτων. Επί τριετίας συνέγραφε τα Κυριακάτικα Κηρύγματα για τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος, τα οποία δημοσιεύονταν και στον τοπικό Τύπο της Ελασσόνας «Αναγνώστης» και «Έκδοση».

Την 15η Φεβρουαρίου 2024, προτάσει του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας εξελέγη παμψηφεὶ Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι. Εχειροτονήθη υπό της ΑΘΜ την 25η Φεβρουαρίου 2024 στον Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξάνδρειας.

Η Ιερά Επισκοπή Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι προήλθε εκ της διά ποιμαντικούς λόγους κατατμήσεως, Πατριαρχική και Συνοδική Αποφάσει της 15ης Φεβρουαρίου 2024, της ιδρυθείσης το 2009 εκκκλησιαστικής Επαρχίας του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου ως Επισκοπής  Μπουρούντι καί Ρουάντας, ανυψωθείσης σε Μητρόπολη το έτος 2018. Περιλαμβάνει στην πνευματική δικαιοδοσία της την Δημοκρατία του Μπουρούντι, με έδρα την πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα.

Εκ της ως άνω κατατμήσεως προήλθε και η Ιερά Επισκοπή Κιγκάλι και Ρουάντας, η οποία περιλαμβάνει στη πνευματική δικαιοδοσία της την Δημοκρατία της Ρουάντα, με έδρα την πρωτεύουσα Κινγκάλι. Πατριαρχικός Επίτροπος αυτής διωρίσθη ο Πανοσιολ., Αρχιμ.κ.Νεκταρίο DOUMAS.

Αμφότερες οι εκκλησιαστικές αυτές Επαρχίες τελούν υπό την κανονική εξάρτηση του Αγιωτάτου Πρεσβυγενούς καί Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.




ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟY

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον Ιερό Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Καΐρου, την 17η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, προέστη ο άγων τα ονομαστήριά Του Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’, συλλειτουργούντων απάντων των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Συνοδικών αρχιερέων του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, επί τη περατώσει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου (15-16 Φεβρουαρίου 2024).

Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη έλαβε χώρα και εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ευλαβεστ. Διακόνου π.Ειρηναίου, καταγομένου από την Γκάνα, πτυχιούχου της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανασιος», ο οποίος θα υπηρετήσει στην Ιερά Επισκοπή Αρούσσας της Τανζανίας.

Προ του πέρατος της Θείας Ευχαριστίας, την ΑΘΜ προσφώνησε ο Σεβ. Γέρων Μητροπολίτης Καισαρείας κ Θεοφύλακτος, υπογραμμίσας  ότι η αγάπη του τιμωμένου Αγίου Θεοδώρου για τον Χριστό τον οδήγησε στο μαρτύριο, αλλά και τον ενδυνάμωσε κατά την διάρκεια του.

” Ο Άγιος ήταν όντως ένα δώρο Θεού στην ζωή της Εκκλησίας. Δώρο  Θεού για το Παλαίφατο των Αλεξανδρέων Πατριαρχείο είστε Εσείς, Μακαριώτατε Παπά και Πατριάρχα μας. Την δική Σας θερμή αγάπη στον Χριστό μεταλαμπαδεύετε στις καρδιές όλων μας. Πολλα τα έτη Σας”

Με συγκίνηση απάντησε ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας όλους τους Αγίους Αρχιερείς για την αρμονική και λυσιτελή συνεργασία τους επ’  ωφελεία και προαγωγή του εν γένει ιεραποστολικού, ποιμαντικού και ανθρωπιστικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην πολύπαθη Αφρικανική γη, ως και για την αρραγή ενότητα και θαρραλέα αντιμετώπιση εκ μέρους τους ενώπιον φλεγόντων θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία ανακύπτουν, πάντοτε επί τη αμετακινήτω βάσει των Ιερών Κανόνων και της Αποστολικής και Πατερικής Ιεράς Παρακαθήκης και Παραδόσεως της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης, ευχαριστίες  εξέφρασε και προς παρισταμένους Εξοχωτάτους Πρέσβεις της Ελλάδος κ.Νικόλαο Παπαγεωργίου και Κύπρου Κα. Πολύ Πάνου, τον Εντιμολ. Γενοκό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξανδρείας κ.Ιωάννη Πυργάκη, τους εκπροσώπους της Ελληνικής και Αραβοφώνου Κοινότητος Καΐρου, την Εριτ.κα Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τους εκπροσώπους των τοπικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων και τους πιστούς, για την αγάπη, την πίστη και την αφοσιώσή τους στην Μητέρα Εκκλησία τους, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Μελετίου Μεταξάκη ( 1926-1935) στον αύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου.

Περί της ζωής του και της σπουδαίας προσφοράς στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου του Προκατόχου Του ωμίλησε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι όλοι οι Κανονισμοί, οι οποοίοι ευρίσκονται έως σήμερα ισχύουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προήλθαν από αυτόν τον μεγάλο Πατριάρχη. Συνέταξε τον «Οργανικόν Νόμον του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τον «Οργανισμόν των Δικαστηρίων του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και την παρ’  αυτοίς ισχύουσαν Δικονομίαν» και την «Διάταξιν περί γάμου και διαζυγίου». Κατά την πατριαρχική του θητεία δι’ ειδικής Διατάξεως «περί του Συνταγματίου των Μητροπόλεων» ωρίσθησαν οι εννέα εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου, ενώ περιόδευσε σε χώρες της Αφρικής ενισχύοντας πνευματικά τις Ελληνικές Κοινότητες και τους πρώτους Αφρικανούς Χριστιανούς. Ομοίως και στις άλλες Εκκλησίες, στις οποίες διηκόνισε ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης, έθεσε το ιστορικό του αποτύπωμα με την χαρισματική διοικητική  εμπειρία και τον υψηλό οραματισμό του.

Κατακλείοντας, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ.Νεκτάριο, διά του παρισταμένου εκπρόσωπο του, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Στυλιανού Στυλιανού, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Κιτίου, για την ανάληψη της δαπάνης της προτομής του επίσης προκατόχου του κυρού Μελετίου Μεταξάκη, διατελέσαντος Μητροπολίτης Κιτίου κατά την περίοδο 1910-1918. Ακολούθησε εόρτια σύναξη και υποβολή ευχών στον Μακαριώτατο.

 




ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 16η Φεβρουαρίου ε.ε. συνεχίσθησαν υπό την προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικώς, προσήλθαν οι εκλελεγμένοι Σεβ. Μητροπολίτες Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Θεόδωρος και Νιγηρίας κ.Νικόδημος, οι οποίοι αποδεχθέντες την εκλογή τους σε Ποιμενάρχες δύο ακμαίων πνευματικώς Επαρχιών του Θρόνου, εξέφρασαν ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο και τους αγίους Συνοδικούς Αρχιερείς, υποσχόμενοι όπως εργασθούν ενζήλως για την πνευματική προκοπή της λογικής ποίμνης.

Κατόπιν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ ανέπτυξε εκτενώς εισήγηση με θέμα: « Η διαφύλαξις της ενότητος των υπό του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τοπικών Εκκλησιών εν Αφρική (πρακτική – ποιμαντική προσέγγισις του θέματος)».  Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί της ως άνω εισηγήσεως.

Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με την εξέλιξη του θέματος της εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, μετά την παρέλευση τριών και πλέον ετών από της εκδηλώσεως της αντικανονικής, αυθαιρέτου, αναδέλφου και διασπαστικής αυτής συμπεριφοράς  από το Πατριαρχείο Μόσχας, διά της συστάσεως της λεγομένης «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής»

Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του ασκούντος χρέη «Πατριαρχικού εν Αφρική Εξάρχου», πρώην Επισκόπου Ζαράϊσκι Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκατασταθείς αυτοβούλως από καιρό στο Κάϊρο της Αιγύπτου, εντός της έδρας της Ι. Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.

Σημειώνεται, ότι την 22α Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθήρεσε και τον πρώτο «Πατριαρχικό εν Αφρική Έξαρχο»  του Πατριαρχείου Μόσχας  από το υψηλό υπούργημα της αρχιερωσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν, νυν Μοναχό Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.

Τέλος, αφού έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες Μητροπολίτες Μπραζαβίλ κ.Θεόδωρο και Νιγηρίας κ.Νικόδημο, οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας περατώθηκαν καλλικάρπως.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου




ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Συνήλθε σήμερα, 15η Φεβρουαρίου 2024, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καϊρου.

Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Συνοδικούς αρχιερείς, τονίζοντας μεταξύ άλλων, τον συμβολισμό της συγκλήσεως των εργασιών της Ιεράς Συνόδου επί τη συμπληρώσει  εικοσαετούς θεοφιλούς Πατριαρχίας Του κατά το τρέχον έτος, στον ίδιο ιερό χώρο, όπου αναπαύονται πολλοί εκ των αοιδίμων Προκατόχων του, οι οποίοι εμόγησαν για την υπεράσπιση της ενότητος και των δικαίων του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.

Ακολούθησε η περικόσμηση του Σεβ. Μητροπολίτου Πηλουσίου κ.Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας από τον Μακαριώτατο με την τιμητική διάκριση του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου, επί τη συμπληρώσει δεκαετούς ευόρκου αρχιερατείας.

Εν συνεχεία, η ΑΘΜ απεδέχθη την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Μπουρούντι κ.Ιννοκεντίου εκ της ενεργούς υπηρεσίας διά λόγους υγείας, απονέμοντας τιμητικώς τον τίτλο του Μητροπολίτου Σωζούσης, ενώ δεν απεδέχθη την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ.Αθανασίου.

Κατόπιν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο του κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο, από τον παρελθόντα Νοέμβριο ε.ε. έως σήμερα, σε όλους τους τομείς της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.

Μετά, απεφασίσθη για ποιμαντικούς λόγους:

-η ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαρείας,

-η μετονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριπόλεως (Β.Αφρικής) σε Ιερά Μητρόπολη Λιβύης,

-η μετονομασία της εκκλησιαστικής Επαρχίας Μποτσουάνας σε Ιερά Επισκοπή Γκαμπορόνε και Μποτσουάνας.

-η κατάτμηση της Ιεράς Μητροπολέως Μπουρούντι και Ρουάντας σε δύο Επισκοπές α) Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι και β) Κιγκάλι και Ρουάντας. Καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου της Ι.Επισκοπής Κιγκάλι αναλαμβάνει ο Πανοσιολ Αρχιμ. κ. Νεκτάριος Doumas.

-η άχρι καιρού ενσωμάτωση της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης στην Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας,

-η ίδρυση της Ιεράς Επισκοπής Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν,

-η ίδρυση της Ιεράς Επισκοπής Μπενίν και Τόγκο.

Η Ιερά Σύνοδος πρόεβη σε εκλογές Αρχιερέων. Κατόπιν προτάσεων της ΑΘΜ, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε τους κάτωθι εν ενεργεία Μητροπολίτες:

-Καισαρείας, τον από Τριπόλεως κ.Θεοφύλακτο, στον οποίο απεδόθη ο τίτλος του Γέροντος Μητροπολίτου.

-Διοσπόλεως, τον από Πτολεμαϊδος κ.Εμμανουήλ.

-Πτολεμαϊδος, τον από Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμονα, ο οποίος παραμένει στην θέση του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

-Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, τον από Βαβυλώνος κ.Θεόδωρο.

-Άκκρας, τον από Αξώμης κ.Δανιήλ.

-Αξώμης, τον από Άκκρας κ.Πέτρο.

-Λιβύης, τον από Μποτσουάνας κ.Γεννάδιο, ο οποίος παραμένει εκπρόσωπος του παλαιφάτου Πατριαρχείου στην Αγία Έδρα.

-Νιγηρίας, τον από Νειλουπόλεως κ.Νικόδημο.

Επίσης, εξελέγησαν οι κάτωθι Επαρχιούχοι Επίσκοποι:

-Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Ισαακ Τσαπόγλου.

-Γκόμας (στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) ο Πανοσιολ. Αρχιμ.κ.Τιμόθεος Ντούμπα.

-Μπούνιας και Κισαγκάνι (στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Πολύκαρπος Διαμαντόπουλος.

-Τζούμπα και Νοτίου Σουδάν ο Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Κωνσταντίνος Μποναμπίγια.

-Μπενίν και Τόγκο ο Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Αθανάσιος Καγιέμπε.

Βοηθός Επίσκοπος Ιππώνος, παρά τη ΑΘΜ, εξελέγη ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Στέφανος Σουλιμιώτης.

Τέλος, έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες. Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν αύριο, 16η Φεβουαρου ε.ε.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου




Ο ΜΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΛΗΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΝΙΓΗΡΙΑΣ

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθηκε αεροπορικώς στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε ο ιερός κλήρος της Ανατολικής Νιγηρίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου των εταιριών της οικογένειας A.G. Leventis. Το απόγευμα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε ελληνικές επιχειρήσεις (Coca Cola, Mandylas, Pick & Pay, την Γκαλερί Art Cafe by Alexis κ.α.).

Την επόμενη ο Πατριάρχης μετέβη στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου όπου τον υποδέχθηκε ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας (Νιγηρία, Τόνγκο & Μπενίν). Μετά την καθιερωμένη Δοξολογία ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου. Μετά το πέρας του τρισαγίου ο Μακαριώτατος με συγκίνηση αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιεράρχου, στην μακρόχρονη προσωπική φιλία από την εποχή των φοιτητικών χρόνων του αείμνηστου και στην προσφορά του στο έργο του Πατριαρχείου στην Νότιο Αφρική, την Αλεξάνδρεια και τα τελευταία 26 χρόνια στην Νιγηρία, έργο που ανέπτυξε πάνω στα θεμέλια που έχτισε ο μακαριστός Μητροπολίτης Άκκρας (μετέπειτα Καρθαγένης και Πηλουσίου) κυρός Ειρηναίος Ταλαμβέκος.

Στην συνέχεια ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο που μετά από δώδεκα χρόνια τα βήματά του τον οδήγησαν στο σπίτι του στην Νιγηρία και τον ευχαρίστησε που λίγες ημέρες πριν από την σύγκληση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και τις πολλές υποχρεώσεις του στην Αίγυπτο επέλεξε να βρίσκεται κοντά στο ποίμνιο του στην Νιγηρία για να τονώσει το ηθικό του κλήρου και του λαού και να τον παρηγορήσει για την εκδημία του Μητροπολίτη τους.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στους κληρικούς του από την Νιγηρία, το Τόνγκο και το Μπενίν, στους Προέδρους των Ορθοδόξων Κοινοτήτων Τόνγκο και Μπενίν, και στους εκπροσώπους των συνδέσμων νεολαίας, με λόγια αγάπης και πατρικής στοργής αναφέρθηκε στις προκλήσεις των καιρών και στον αγώνα του Πατριαρχείου για να κτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική που είναι η κανονική, μοναδική και αναμφισβήτητη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και κάλεσε όλους να μείνουν πιστοί στον αληθινό Θεό και να αποφεύγουν τους λύκους του βορρά που προσπαθούν να κατασπαράξουν τα όσα με αγώνα και θυσίες για πολλά χρόνια έπραξαν οι ταπεινοί Έλληνες Ιεραπόστολοι που ποτέ δεν έθεσαν προτεραιότητα τους τον εθνικισμό αλλά την σωτηρία της ψυχής των Αφρικανών αδελφών τους και την συνεισφορά τους στις ανάγκες και στα προβλήματα που τους ταλανίζουν όπως η φτώχεια και οι αρρώστιες. Η συνάντηση του Πατριάρχη με τα παιδιά του διήρκησε αρκετές ώρες και ακολούθως ξεναγήθηκε στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως και έδωσε οδηγίες για το πως θα συνεχίσει το έργο του Πατριαρχείου  στην μεγάλη και τόσο σημαντική χώρα και έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.

Το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης παρεκάθησε σε πρόγευμα εργασίας με τον κ. Αναστάσιο, την κα. Λουίζα Λεβέντη και τους εν Νιγηρία συνεργάτες τους και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν την παρουσία του Πατριαρχείου στο Λάγκος και στην Αμπούζα. Στην συνέχεια είχε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Νιγηρία κατέχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στην λίστα των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην χώρα και συνεισφέρουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της και στην αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης συναντήθηκε με μέλη της Λιβανέζικης Ορθόδοξης Κοινότητας.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος παρέθεσε γεύμα προς όλους του κληρικούς του, ευγενή προσφορά της Αρχόντισσας των Εκκλησιών κας. Λάνας Μανδύλα και προσέφερε εκκλησιαστικά δώρα σε όλους τους κληρικούς, προσφορά του Πανελλήνιου Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής Κυψέλης και του Διορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου «Πορευθέντες».

Αργά το απόγευμα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την πιο μεγάλη παραγκούπολη της πόλης και μοίρασε τρόφιμα στους φτωχούς και στους άστεγους.

Τέλος με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού και της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε ότι η Νιγηρία πολύ σύντομα θα έχει το δικό της Ελληνικό Σχολείο και έδρα Ελληνιστικών σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο.




Ο ΜΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΗΣ ΑΜΠΟΥΖΑ

Το απόγευμα της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ε.ε., παραμονή της εορτής του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τέλεσε την ακολουθία του Εσπερινού για την μικρή κοινότητα Ορθοδόξων της Αμπούζας, πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Μετά την ακολουθία ευλόγησε το μικρό ποίμνιο, απηύθυνε λόγια αγάπης και στήριξης προς τους πιστούς και τους υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα έχουν τον δικό τους χώρο λατρείας και τον δικό τους ιερέα που θα εξυπηρετεί τις πνευματικές και λατρευτικές τους ανάγκες.

Το πρωί ο Πατριάρχης έγινε δεκτός από τον κ. Umar Z. Salisu, εκπρόσωπο του Προέδρου της Νιγηρίας, που απουσιάζει στο εξωτερικό. Ο κ. Salisu  καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο εκ μέρους του Προέδρου και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, τις ευλογίες που έφερε στην χώρα και για το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Νιγηρία προς όφελος όχι μόνο των Ορθοδόξων αλλά και όλων των κατοίκων της χωρίς διακρίσεις, φυλετικές, θρησκευτικές και εθνικιστικές. Τόνισε επίσης τις άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, εξέφρασε την λύπη του για την εκδημία του Μητροπολίτη Αλέξανδρου και διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι το Πατριαρχείο και ο νέος Μητροπολίτης θα έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της πολιτείας σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων τους στην χώρα. Ο Μακαριώτατος με την σειρά του εξέφρασε την χαρά του που για πρώτη φορά βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, και κοντά στον λαό της που χαρακτηρίζεται για την ευγένεια του και την καλοσύνη του. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και την ανάγκη ανάπτυξης του στην πολυπληθέστερη και πολλά υποσχόμενη χώρα της Αφρικής. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο Επιτετραμμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ. Hussein Shoukry, ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιάκωβος και ο Πρέσβυς κ. John Shama Shaga που διετέλεσε Πρέσβυς στην Αθήνα.  

Το πρωί ο Πατριάρχης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την κα. Λουίζα Λεβέντη και τον εκπρόσωπο των εταιριών της οικογένειας Λεβέντη στην Νιγηρία.  Την προηγούμενη ημέρα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία, όπου τον υποδέχτηκε θερμά ο Έλληνας Πρέσβυς κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και η σύζυγός του Ιωάννα και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας. Ο κ. Κοτσιώνης ξενάγησε τον Πατριάρχη στους χώρους της Πρεσβείας και τον ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν την Ελληνική παροικία της χώρας. Το βράδυ ο Έλληνας Πρέσβυς και η σύζυγός του παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στην παρουσία και του νεοαφιχθέντος Αιγύπτιου Πρέσβυ.       




ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΝΙΓΗΡΙΑ

Αργά το βράδυ της Κυριακής, 4ης Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθηκε στην Αμπούζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για οκταήμερη ποιμαντική επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο, Τοποτηρητή της χηρεύουσας Μητροπόλεως Νιγηρίας.  

Στο αεροδρόμιο της Αμπούζας τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε θερμά ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης και η σύζυγος του Ιωάννα, ο Επιτετραμμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας κ. Hussein Shoukry, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ιάκωβος, ο Αρχιμανδρίτης Ανδρέας, ο Εκπρόσωπος της Οικογένειας Αναστάσιου Λεβέντη κ. Ahmed Manteh, ο Διευθυντής Πρωτοκόλλου της Πολιτικής Αεροπορίας και εκ μέρους της Ορθόδοξης Κοινότητας ο κ. Udeze.   

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβυ, παλαιό γνώριμο και προσωπικό φίλο από την εποχή που υπηρέτησε στην Αλεξάνδρεια ως Γενικός Πρόξενος και τον Αιγύπτιο Διπλωμάτη για την θερμή υποδοχή παρά το προχωρημένο της ώρας και εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην Νιγηρία, την μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής, συνάμα όμως την λύπη και την οδύνη του που για πρώτη φορά δεν τον υποδέχεται ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος, που την υπηρέτησε με μεγάλη αφοσίωση και εργατικότητα για 26 ολόκληρα χρόνια, αλλά έφυγε από την ζωή τόσο πρόωρα.  

Κατά την διάρκεια της οκταήμερης παραμονής του στην Νιγηρία ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων θα προεδρεύσει της Ιερατικής συνάξεως του Ιερού Κλήρου της Νιγηρίας, του Τόγκο και του Μπενίν, θα συναντηθεί με κληρικούς από την Σιέρα Λεόνε και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, θα τελέσει χειροτονίες νέων κληρικών και βαπτίσεις νεοφωτίστων.     




Ο ΜΑΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, έφθασε χθες το απόγευμα, 1η Φεβρουαρίου 2024 η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο οποίος συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο έτυχε θερμής υποδοχής από πλειάδα μητροπολιτών και αρχιερέων της ευρύτερης περιοχής.

Με την έλευσή του στην πόλη, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού εσπερινού στον μητροπολιτικό ιερό ναό Υπαπαντής του Χριστού, με την παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Καρθαγένης κ. Μελετίου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, καθώς και των Σεβ. μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου,  Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου. Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, συγκινώντας το εκκλησίασμα.

Στα προπύλαια του μητροπολιτικού ναού, κατά την υποδοχή του πατριάρχη και μετέπειτα στον πανηγυρικό εσπερινό, το «παρών» έδωσαν αυτοδιοικητικοί Α’ και Β’ βαθμού του νομού, βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.

Ανήμερα της εορτής, στον όρθρο και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, Καρθαγένης κ. Μελετίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνου, Σταγών κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τολιάρας κ. Πρόδρομο και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο, αλλά και όλη τη Μεσσηνία για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν. Στη συνέχεια ο ίδιος απένειμε τον Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου κι ένα επιστήθιο εγκόλπιο στον μητροπολίτη Μεσσηνίας προς ανάμνηση της επισκέψής του. Τέλος, δώρισε ένα από τα επιτραχήλιά του στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά, θέλοντας να τον ευχαριστήσει για τη διοργάνωση των σημερινών εορτασμών.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος τίμησε τον τέως Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους και Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τη συμβολή του στην ανακαίνιση της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας. Ευχαρίστησε δε, τον Μακαριότατο Πατριάρχη και τους παριστάμενους αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία στον εορτασμό της πολιούχου, Παναγίας Υπαπαντής. Με το πέρας τη Θείας Λειτουργίας ακολούθησε περιφορά της εικόνας της Παναγίας Υπαπαντής σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσαν αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και φιλαρμονικές.

Στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις το «παρών» έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοπονήσου Δημήτρης Πτωχός, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.




ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Την πρώτη ημέρα του νέου έτους 2024 στην περιλάλητη Αλεξάνδρεια, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τον Μακαριώτατο επλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες  Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα της Μ. Πόλεως.

Ακολούθησε η Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους. Παρέστησαν ο Εντιμολ.κ.Ιωάννης Πυργάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, ο οποίος ανέγνωσε το Μήνυμα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τους αποδήμους Έλληνες,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης,ο Πλοίαρχος Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, σύνδεσμος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό κ.α.

Ομιλών ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλους αγάπη, ειρήνη και υγεία. Επίσης, δεν ξέχασε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στους αδελφούς χριστιανούς της Ουκρανίας, στους συνανθρώπους της Μ.Ανατολής και όπου γης, οι οποίοι ταλανίζονται από ανάδελφες εμφύλιες συρράξεις και καταστροφικούς επιθετικούς πολέμους, εκφράζοντας διαπύρως την ευχή και την ελπίδα οι λαοί να κατακτήσουν σύντομα τη εσωτερική τους ειρήνη και να απορρίψουν κάθε αιματηρό παραλογισμό.

Κατόπιν έλαβε χώρα η κοπή της Αγιοβασιλόπιττας του Καθεδρικού Ναού Αλεξανδρείας από την ΑΘΜ, η οποία συνεχάρη τον Σεβ. Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο του περικαλλούς Ναού, για την εόρτια δοχή και φιλοξενία.

Τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Πηλουσίου κ.Νάρκισσο, τον κ.Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος και τον κ.Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, μετέβη στην Στέγη Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου επισκέφθηκε τους τροφίμους, ευχήθηκε, προσέφερε ευλογίες και συνέφαγε μαζί τους.




ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΊΑΣ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024 στο Πατριαρχικό Μέγαρο Αλεξανδρείας η χαρά αποτυπωνόταν στα πρόσωπα  όλων. Μετά την υποβολή εορτίων ευχών και τα παραδοσιακά κάλαντα από τoυς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, τους Αφρικανούς σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος» και το προσωπικό του Πατριαρχείου προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β’ στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, ακολούθησε ο Μ.Εσπερινός της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και του Μ.Βασιλείου, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου, στο κατάμεστο από πιστούς της παροικίας Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων.

Συμπαριστάμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας. Ακόμη, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι.Μονής Οσίου Σάββα Αλεξαδρείας, ο Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής «Αγιος Αθανάσιος», Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Ισαάκ Τσαπόγλου και οι λοιποί Έλληνες και Άραβες κληρικοί της Ι.Αρχιεπισκοπής της Μεγάλης Πόλεως.

Παρόντες ακόμη,  ο Εξοχ. Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κ. Ιωάννης Πυργάκης μετά της συζύγου του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Πλοίαρχος και Σύνδεσμος του Ελληνικού Ναυτικού κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής μετά της επίσης αξιωματικού Π.Ν. συζύγου του,  η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α’» κα. Λιλίκα Θλιβίτου κ.α.

Ακολούθως στην αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος ευλόγησε τις αγιοβασιλόπιτες, έκοψε το πρώτο κομμάτι και στη συνέχεια προσκάλεσε τους επίσημους θεσμικούς εκπροσώπους να κόψουν με τη σειρά τους κομμάτια από τις βασιλόπιτες, πράξη που εκτός από χριστιανικό έθιμο, συμβολίζει και την ενότητα όλων των Αιγυπτιωτών  στην Πόλη του Αλεξάνδρου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο σεπτός Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ανεφέρθη στην πρόοδο του επιπόνου ιεραποστολικού έργου, κάλεσε όλους να εντείνουν τις προσευχητικές δεήσεις τους υπέρ των εμπερίστατων λαών της Αφρικής, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των πολεμικών συγκρούσεων στην πολύπαθη Ουκρανία και στην αιμορραγούσα επί έτη Μ.Ανατολή, όπου βασανίζεται, καταστρέφεται και θανατώνεται η ζώσα εικόνα του Θεού, ο άνθρωπος αδιακρίτως φυλής, πίστεως ή γλώσσης και υπέρ της αδιαπτώτου προόδου και ευημερίας της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ακόμη, εξέφρασε πατρικώς τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του στην Πατριαρχική Καθέδρα, κληρικούς και λαϊκούς, ενώ ευχήθηκε στον κ.Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Πυργάκη κακι στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος της Μ.Πόλεως κ.Βαφειάδη πλήρη επιτυχία στα καθήκοντά τους επ’ αγαθώ των συμπαροίκων μας.

Σημειώνεται, ότι προηγήθηκε η προσφώνηση του Σεβ. Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξσνδρείας, Μητροπολίτου κ.Ναρκίσσου, ο οποίος ανεφέρθη στον προσωπικό αγώνα, στα χαρίσματα, στην προσήλωση προς  καθήκον και στην εγνωσμένη αρετή της μεγαλοψυχίας και αγάπης, η οποία περιβάλλει κάθε άνθρωπο, ως και στην μονίμως θετική στάση  του Μακαριωτάτου προς το θεόδοτο δώρο της ζωής.

 




ΤΑ ΑΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την του Χριστού Θείαν Γέννησιν ,εόρτασε η Θεοβάδιστος πόλη του Καΐρου, με την Σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ κ Θεοδώρου του Β. Οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουϊ.

Ο Μακαριώτατος μετά την Θεία Λειτουργία, την παραμονή της εορτής , δέχθηκε τους νέους βλαστούς της Ελληνικής Παροικίας.  Τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μαζί με τις ευχές ,τις πνευματικές συμβουλές του Πνευματικού Πατέρα τους δέχθηκαν  και πολλά Χριστουγεννιάτικα δώρα .

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, επισκέφθηκε τα ιδρύματα περιθάλψεως γερόντων ,της Ελληνικής και της Αραβοφώνου Κοινότητος ,ως και το Ελληνικό Νοσοκομείο, μεταφέροντας την αγάπη του εν Βηθλεέμ νηπιάσαντος Κυρίου μας και σκορπίζοντας χαρά, στους τροφίμους , το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μεγάλος Εσπερινός της Δεσποτικής Εορτής χοροστατούντος  του Μακαριωτάτου.

Κατά την ημέρα της εορτής η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά την  πανηγυρική  ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία  προέστη  της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου και της εορτίου εγκυκλίου Του, προσφώνησε τους επίσημους προσελθόντας, να ευχηθούν δια την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης . Ευχαρίστησε δια την τιμή που λαμβάνει ο ίδιος ,αλλά και το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής ,με την τιμητική τους παρουσία . Τόνισε  δε οτι  το ιδιαίτερο ενδιαφέρον  του Εξοχοτάτου Προέδρου τους Αιγύπτου, τ είναι δια όλο το ορθόδοξο πλήρωμα  μια ασπίδα αγάπης και προστασίας ! Παρέστησαν εκπρόσωποι:  του  Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι , του Πρωθυπουργού και του Κυβερνήτη της πόλεως του Καΐρου , του Σέχ του Θρησκευτικού Κέντρου ,Αλ Αζχάρ, των  Υπουργείων  Εσωτερικών και των Βακουφίων της Νειλοχώρας ,και της Αστυνομίας  Επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στην γη της Αιγύπτου, ο  εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας, εκπρόσωποι της Ελληνικής και Αραβοφώνου Κοινότητος και των λοιπών Σωματείων και Αδελφοτήτων . Εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας και άλλων Χριστιανικών Ομολογιών .

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ,με την παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ερμουπόλεως  Νικολάου,Πατριαρχικού Επιτρόπου επί των Αραβοφώνων,  Μέμφιδος Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και των λοιπών επισήμων  ,δέχθηκε την αδελφική επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχου των Κοπτών κ κ. Θεοδώρου και της συνοδείας Αυτού .   Με λόγους αγάπης προσφώνησε τον υψηλό επισκέπτη του ,τονίζοντας την ειρηνική συμπόρευση ,την συνεργασία και αληλοεκτίμιση που υπάρχει και  εκφράζεται με κάθε  ευκαιρία.  “Η ειρήνη που έφερε ο Χριστός μας ,με την Θεία Του Γέννηση , προσευχόμεθα να επικρατήσει στην Οικουμένη. Ιδιαιτέρως, στις χώρες που υπάρχουν εμπόλεμες καταστάσεις με οδυνηρά αποτελέσματα. Σήμερα Αγιώτατέ μου είπα στα παιδιά μου σ όλη την Αφρικανική Ήπειρο , με πόνο και αγάπη : Παιδιά μου ,ανοίξτε διάπλατα τις θύρες των καρδιών σας για να γεμίσουν από την ειρήνη του Χριστού μας ”  Εις ανάμνηση της επισκέψεως του,του  προσέφερε πολύτιμο επιτραχήλιο , με τις μορφές των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και αναμνηστικά στην τιμία συνοδία του .

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης των Κοπτών ,ευχαρίστησε δια την υποδοχή και την εγκαρδιότητα η οποία πάντα  επικρατεί στις συναντήσεις τους.  Είπε δε  .” Το φωτεινό πρόσωπο Σας Μακαριώτατε μαρτυρεί την καλοσύνη της καρδιάς Σας. Παρακολουθώ το έργο Σας στις χώρες της Αφρικής. Μα ιδιαιτέρως με συγκινεί αυτό που προσφέρει αγάπη , θαλπωρή και ζεστασιά και μόρφωση στα μικρά  παιδιά . Σήμερα που είναι τα Χριστούγεννα ,είναι η χαρμόσυνος ημέρα αφιερωμένη στα μικρά παιδιά, διότι και ο Χριστός μας έγινε βρέφος για να αρχίσει το απολυτρωτικό του έργο δια την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους .  Σήμερα λοιπόν , η σκέψη μας και η προσευχή μας είναι στραμμένες στα χιλιάδες παιδιά της λωρίδας της Γάζας. Εκεί που δυστυχώς αλλά βρήκαν φρικτό και άδικο θάνατο και άλλα πεινούν και διψούν …  Η σημερινή εορτή , να είναι η αρχή για την ειρήνευση των καρδιών όλων όσων  εμπλέκονται στον φοβερό πόλεμο . Ευχηθήτε να επικρατήσει η ειρήνη του έφερε ο Χριστός μας στην γη . Τα δώρα που σας προσφέρω ,δύο εικόνες, είναι από τα δημιουργικά έργα των παιδιών  της Κοπτικής Εκκλησίας. Σας παρακαλώ  όταν τις  βλέπετε   να εύχεσθε  για τα παιδιά όλου του κόσμου . “



Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΜ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αρ.Πρωτ. 144 ̸ 2023

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ   Β’

ΕΛΕΩι  ΘΕΟΥ  ΠΑΠΑΣ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΑΣΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΤΙ  Τ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΧΑΡΙΣ  ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ  ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ  ΕΝ  ΒΗΘΛΕΕΜ  ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ  ΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ

            Αδελφοί μου αγαπητοί και ευλογημένοι,

Πλημμυρισμένοι από εόρτιο χαρά και αγαλλίαση για την μεγάλη και επιφανή ημέρα των Γενεθλίων του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού ,αναφωνούμε μετά των επουρανίων δυνάμεων Ασωμάτων το «Δόξα ν ψίστοις Θε καί πί γς ερήνη, ν νθρώποις εδοκία» (Λουκ. 2,14) Καί ἐπί γῆς εἰρήνη! Η συγκλονιστική διακήρυξη των Αγίων αγγέλων που τη νύχτα της γεννήσεως  του Επιφανέντος Θεού εμφανίστηκαν πάνω από το Θεοδέγμον Σπήλαιο τής Βηθλεέμ, ανυμνούντες και δοξολογούντες τον Θεό, ως λειτουργικά όντα.

Ένα αίτημα πανανθρώπινο, καρδιακό, διαχρονικό, παραμένει ωστόσο μετά την παρέλευση τόσων αιώνων ανικανοποίητο! Τι ειρωνεία όμως ! Χριστουγεννιάτικες ευχές για ειρήνη και ευτυχία, όταν ο φόβος, η αγωνία και ο τρόμος, μετά και από τα προσφάτως τραγικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή, έχουν απλωθεί πάνω από την  υφήλιο·  όταν αναρίθμητοι άνθρωποι ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους και οδεύουν τον πικρό δρόμο τής προσφυγιάς, χωρίς να γνωρίζουν τίς συνέπειες και την κατάληξή τους. Μας πονάει αφάνταστα τούτο το «επί γης ειρήνη» υπό συνθήκες τρόμου!

Στους είκοσι και έναν αιώνες, που μας χωρίζουν χρονικά από την ανεπανάληπτη ημέρα της Θείας Ενανθρώπησης, εκατομμύρια ανθρώπων έχουν θυσιαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, τόνοι αιμάτων έχουν χυθεί στα πεδία των μαχών και τα μετόπισθεν, αναρίθμητες οι ματωμένες σελίδες της Ιστορίας, στις οποίες «οι άνθρωποι ντροπιάζουν τα θηρία».

Αναρωτηθήκαμε ποτέ το γιατί; Γιατί οι άνθρωποι θελήσαμε να  οικοδομήσουμε ένα κόσμο χωρίς Θεό· χωρίς την ειρήνη πού Εκείνος μας χαρίζει. Κάποιοι  δεν δίστασαν να διακηρύξουν τον θάνατό Του. Η πλειονότητα τον εξορίσαμε από τη ζωή μας για να ενθρονίσουμε στη θέση Του το άτομό μας, τη φιλαυτία μας και τα πάθη μας, την «ευτυχία» μας, όπως εμείς την καθορίζουμε. Ή το τραγικότερο, γιατί κάποιοι στο όνομα του Θεού νομίζουν πώς δικαιούνται να σπέρνουν τον όλεθρο· να  εξοντώνουν με φρικαλέους τρόπους αθώους· να  καταστρέφουν εν ριπή οφθαλμού τούς κόπους και τις περιουσίες μιας ολόκληρης ζωής, να βυθίζουν στο πένθος τα ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα και ολόκληρες κοινωνίες στον φόβο και την ανασφάλεια.

Η ειρήνη κατά τον αιώνιο και αψευδή λόγο του Κυρίου μας συμπορεύεται με τη δικαιοσύνη. Όσο οι άνθρωποι αδικούμε τούς άλλους, τούς καταπιέζουμε, τούς εκμεταλλευόμαστε, τούς υποτιμούμε, ειρήνη  δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Το καθ΄ημάς παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, έχοντας στη ποιμαντική και Κανονική δικαιοδοσία του ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, κατέχει την αμεσότατη και πικρή πείρα στους λαούς που διακονεί ανά τους αιώνες, της αδίκου και στυγνής εκμεταλλεύσεως αυτὠν, της αφαίμαξης των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους, της προκλήσεως συγκρούσεως μεταξύ τους από τους ισχυρούς της γης και της εκτοπίσεώς τους από τους γενεθλίους τόπους.

Παιδιά μου ευλογημένα,

Η ειρήνη, κατά την χριστιανική διδασκαλία είναι πρωτίστως δώρο τού Θεού· καρπός τού Παναγίου Πνεύματος. Ειρηνεύουμε , όταν ενοικεί στις καρδιές μας ὁ Χριστός· όταν καθοδηγεί τα βήματά μας και εμπνέει τη συμπεριφορά μας ο αιώνιος και απαραχάρακτος Ευαγγελικός Του νόμος. Λαοί και έθνη συνυπάρχουμε ειρηνικά και αρμονικά, όταν βλέπουμε τους συνανθρώπους μας ως ζωντανές εικόνες τού Θεού· εάν σεβόμαστε εμπράκτως την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των άλλων, προσώπων και λαών.  Ο λόγος του Αποστόλου Παύλου για το Χριστό μας «Ατός γάρ στίν ερήνη μν» (Ἐφεσ. 2, 14) μας βεβαιώνει ότι όλο το Ευαγγέλιο του Χριστού στην ουσία είναι η μόνη στον κόσμο υπάρχουσα Επιστήμη περί της Ειρήνης.

Με τις πατρικές αυτές σκέψεις, σάς ευλογούμε διαπύρως και προτρέπουμε πατρικώς τον καθένα σας ξεχωριστά: Ανοίξτε διάπλατα τίς θύρες των καρδιών σας για να γεμίσουν από την ειρήνη τού Χριστού μας «τήν πάντα νον περέχουσαν» (Φιλιπ.4,7). Με την παρουσία σας, τα λόγια και τίς πράξεις σας, παντού, στην οικογένειά σας, στο εργασιακό σας περιβάλλον, στις φιλικές και κοινωνικές σας αναστροφές, γίνετε οι ειρηνικοί άνθρωποι, « ς τέκνα φωτς περιπατετε»(Ἐφεσ.5,7)

«Ερηνεύετε», όπως παραγγέλλει ο μέγας απόστολος των εθνών Παύλος, «καί Θεός τς ερήνης θά εναι μαζί σας» (Β’ Κορ. 13,11). Και αυτή η ειρήνη είναι συνέπεια της Γεννήσεως και δώρο του Ενανθρωπήσαντος Χριστού. Χαρίζεται όμως σε αυτοὺς που προσεύχονται και αγωνίζονται γι’ αυτήν· «ερήνην διώκετε μετ πάντων κα τν γιασμόν, ο χωρς οδες ψεται τν Κύριον» (Ἑβρ. 12 ,14).

Πανευφρόσυνα και ειρηνικά Χριστούγεννα!
Καλό, ευλογημένο και γαλήνιο το ανατέλλον έτος 2024!

† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β’

Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
Άγια Χριστούγεννα 2023




ΡΑΣΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με κατάνυξη τελέσθηκαν στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και των Μεγάλων Ωρών των Χριστουγέννων, προμηνύοντας το μεγάλο γεγονός της Σαρκώσεως του Λόγου του Θεού. Στις Ιερές Ακολουθίες χοροστάτησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο παριστάμενος Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμιάθεως κ. Γερμανός, Προϊστάμενος της Ι.Μονής, λιτάνευσε τα Τίμια Δώρα, τα οποία πρόσφεραν οι Μάγοι εκ της Περσίας στον Κύριό μας, όταν οδηγούμενοι από τον Αστέρα βρέθηκαν ταπεινοί προσκυνητές ενώπιον Του. Τα αντίγραφα των Τιμίων Δώρων προσεφέρθησαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου εκ του Αγιωνύμου Όρους, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παρθένιο.

Στο τέλος των Ιερών Ακολουθιών αναγνώσθηκε από τον Μακαριώτατο η ευχή της Ρασοφορίας στους ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος», ο οποίος απηύθυνε λόγους πατρικής αγάπης προς αυτούς, ευχόμενος όπως τιμήσουν το ιερό ράσο και καταστούν κήρυκες του ιερού Ευαγγελίου στις πατρίδες τους, υπό της πτέρυγες του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, το οποίο επί αιώνες θυσιαστικώς μοχθεί για την σπορά του  λόγου του Κυρίου σε όλη την Αφρικανική Ήπειρο.




ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας πραγματοποίησε την Τρίτη, 19η Δεκεμβρίου 2023, ο Εξοχώτατος κ.Νικόλαος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος.

Υποδεχόμενος ο Μακαριώτατος τον κ.Υπουργό, εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη αυτή, υπογραμμίζοντας τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου, «οι οποίες συνεργαζόμενες αρμονικά και εποικοδομητικά συμπαρίστανται και στο πολυσχιδές έργο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην ήπειρο του μέλλοντος, ενώ διατρανώνουν το δυνατό παράδειγμα, ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά κάτω από τη σκέπη του Πανάγαθου Θεού και μάλιστα στον ενοποιό χώρο της Μεσογείου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ταυτοχρόνως,  εξεδήλωσε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την Ελληνική και Αιγυπτιακή Πολιτεία για την αδιάκοπη συναντίληψη αυτών προς το εν γένει ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο Της. Κατακλείων ο Μακαριώτατος απένειμε στον κ.Υπουργό την ανώτατη τιμητική διάκριση του Θρόνου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος.

Αντιφωνώντας ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε την ΑΘΜ για την θερμή υποδοχή και την απονομή της τιμητικής διάκρισης και εξέφρασε την αμείωτη στήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπογραμμίζοντας το ρόλο του ως σπουδαίου συνδέσμου της πατρίδος μας με όλα τα αφρικανικά κράτη, ως φορέως της Αποστολικής παρακαταθήκης του Αγίου Μάρκου, Φωτιστού της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας και ως διαπρυσίου υποστηρικτού της ειρηνικής δημιουργικότητος, προόδου και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών αδιακρίτως.

Επακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ιδιαίτερη συνάντηση της ΑΘΜ με τον κ.Υπουργό στο Πατριαρχικό Γραφείο και περιήγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Οίκου, όπου η περιώνυμος Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, το Κειμηλιοφυλακείο και η έκθεση αρχαιοτήτων στην αίθουσα «Αντώνιος Παπαδημητρίου».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου κ.Νάρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Εξοχ.Πρέσβυς της Ελλάδος στο Κάϊρο κ.Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Εξοχ.Πρέσβυς ε.τ. κ.Ελευθέριος Αγγελόπουλος, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου κ.ΥΕΘΑ, ο Εντιμ.κ. Γεώργιος Αρναούτης, Διπλωματικός Σύμβουλος κ.ΥΕΘΑ, ο Εντιμολ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μ.Πόλη κ.Ιωάννης Πυργάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Πλοίαρχος Π.Ν. κ.Κωνσταντίνος Βαρουξής, σύνδεσμος του Ελληνικό Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.




ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την 6η Δεκεμβρίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη συνοικία Champ Cesair Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ναυκράτιδος κ.Παντελεήμονος, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και Ταμιάθεως κ.Γερμανού, Προϊσταμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ετέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μελών του πληρώματος του θρυλικού αντιτορπιλικού «Αδρίας», το οποίο κατόπιν μίας συγκλονιστικής ιστορίας κατέπλευσε χωρίς πλώρη στο λιμένα της Αλεξανδρείας την 6η Δεκεμβρίου 1943.

Ακολούθησε εόρτια σύναξη στο παρακείμενο Αρχονταρίκι του προ ολίγων ετών πλήρως ανακαινισθέντος Ιερού Ναού. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προσήλθαν ο Εντιμ.κ.Ιωάννης Πυργάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, ο Πλοίαρχος Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Βαρουξής, σύνδεσμος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό, εκπαιδευτικοί και πιστοί της Μ.Πόλεως.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ «ΑΔΡΙΑΣ»

«Λίγο πριν την επικράτηση των Γερμανών στην Ελλάδα, την άνοιξη του 1941, ο στόλος μας κατάφερε με χίλιες περιπέτειες και βαρύτατες απώλειες να φτάσει στην Αίγυπτο. Όμως η ναυτική μας δύναμη ήταν αποδεκατισμένη και με γηρασμένα πλοία, τα οποία είχαν απαρχαιωμένο οπλισμό. Υστέρα από διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους μας, οι Βρετανοί μας παραχώρησαν κάποια καινούρια καράβια αναγνωρίζοντας την ναυτοσύνη και τον ηρωισμό των Ελλήνων.

 Ο «Αδρίας» παρελήφθη το καλοκαίρι του 1942 από το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Ηταν ολοκαίνουριο αντιτορπιλικό συνοδείας τύπου Hunt, με καλό ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό οπλισμό. Η ελληνική σημαία υψώθηκε στον «Αδρία» στις 20 Ιουλίου του 1942 στα ναυπηγεία του Νιούκαστλ με κυβερνήτη τον Ιωάννη Τούμπα.

 Η πολεμική δράση Αδρία για τον επόμενο χρόνο δηλαδή από το 1942 ως και το 1943 ήταν αξιοσημείωτη. Πήρε μέρος σε νηοπομπές στον Ατλαντικό, επιχείρησε να βυθίσει δύο εχθρικά υποβρύχια, έζησε την πρώτη του πολεμική συμπλοκή στη Σικελία με γερμανικές τορπιλακάτους και πήρε μέρος στην περιπέτεια του Ιταλικού Στόλου του Τάραντα στη Μάλτα. Ο κυβερνήτης είχε πετύχει να έχει σπάνια ομοψυχία στο καράβι, ήταν αυστηρός αλλά λάτρευε το πλήρωμα και οι άνδρες τον θαύμαζαν και τον αγαπούσαν.

 Το αδελφό πλοίο του «Αδρία» ήταν το βρετανικό αντιτορπιλικό Hurworth με κυβερνήτη τον Ρόϊστον Ραϊτ. Αυτά τα δύο αντιτορπιλικά κλήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1943 να πάρουν μέρος σε μια απόλυτα ριψοκίνδυνη αποστολή στα Δωδεκάνησα, όταν οι Βρετανοί προσπαθούσαν να ενισχύσουν τους μαχητές που κρατούσαν την Λέρο έναντι των Γερμανών. Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια των Άγγλων να κατακτήσουν τα Δωδεκάνησα μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Αρχικά είχαν πρόθεση να αιφνιδιάσουν τους Γερμανούς. Όμως οι τελευταίοι αντέδρασαν αστραπιαία, πήραν τον έλεγχο όλων των νησιών από τους παραδοθέντες τέως συμμάχους τους με εξαίρεση τη Σάμο και την Λέρο. Ετσι οι Βρετανοί έπρεπε οπωσδήποτε να ενισχύσουν την άμυνα στέλνοντας από την Αίγυπτο στρατιώτες και πολεμοφόδια

 Προσπαθώντας να μεταφέρει εφόδια, στις 22 Οκτωβρίου 1943 στις 9.56 το βραδυ ο Αδρίας προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη λίγο έξω από την Κάλυμνο, η οποία απέκοψε το 1/3 του εμβαδού του πλοίου, δηλαδή ανατινάχτηκε ολόκληρη την πλώρη ως τη γέφυρα. Εξαφανίστηκαν τα 30 από τα 85 μέτρα του πλοίου. Ως εκ του θαύματος δεν αγγίχτηκαν τα λεβητοστάσια και έτσι-αν και τσακισμένο -το αντιτορπιλικό συνέχισε να πλέει. Οι Βρετανοί από το Hurworth κάλεσαν τους Έλληνες να βυθίσουν το καράβι τους και να τους διασώσουν. Ο Τούμπας και οι άνδρες του αρνήθηκαν. Παρά το ότι δεν είχαν άγκυρες και όργανα ναυσιπλοίας, αποφάσισαν να πάνε μέχρι την γειτονική ουδέτερη Τουρκία. Την ώρα που το Hurworth πλησίασε ωστόσο για να πάρει τους τραυματίες του δικού μας αντιτορπιλικού έπεσε και αυτό σε νάρκη και βούλιαξε μέσα σε λίγα λεπτά μπροστά στα μάτια των Ελλήνων. Η θάλασσα πήρε φωτιά από τα πετρέλαια, έβρεχε συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη στο κατάστρωμα, ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί και οι ναύτες του Αδρία ήταν μόνοι και αβοήθητοι.

 Η κατάσταση ήταν απέλπιδα από κάθε άποψη. Έπλεαν μόνοι μέσα στο σκοτεινό πέλαγος έχοντας μόλις ζήσει τον χαμό δεκάδων συμπολεμιστών τους, που ανατινάχτηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον «Αδρία». Δεν είχαν χάρτες. Το τιμόνι δεν «υπάκουε», αφού λαμαρίνες που παραμορφώθηκαν από την έκρηξη έπαιζαν τον ρόλο του πηδαλίου κάτω από το νερό. Τα δικά τους πυρομαχικά είχαν σκορπιστεί στο κατάστρωμα. Το πλοίο ήταν σε εχθρική περιοχή δίχως αεροπορική κάλυψη. Κι αφού έπεσαν σε ναρκοπέδιο, τότε σε κοντινή απόσταση θα βρίσκονταν και άλλες νάρκες.

 Με ηγέτη τον Ιωάννη Τούμπα και από μηχανής θεό τον Α΄ Μηχανικό Κώστα Αράπη, ο οποίος με τις ναυπηγικές του γνώσεις κατάφερε και έκανε πρόχειρες επιδιορθώσεις για να μην φτάσει το νερό της θάλασσας στα λεβητοστάσια, βάλθηκαν να κάνουν ένα αδιανόητο ταξίδι ως την Τουρκία. Από κοντά οι αξιωματικοί με τη ψυχραιμία τους, οι άνδρες με τον ηρωισμό τους έδωσαν μάχη με το ακατόρθωτο. Ήταν όντως όλοι τους ήρωες. Τρεις ώρες μετά έφτασαν στην αρχαία Μύνδο της Καρίας το Γκιουμουσλούκ. Ήταν ένας οικισμός ψαράδων, Τουρκοκρητικών στην καταγωγή, που είχαν πάει εκεί στην ανταλλαγή του 1923 και μιλούσαν ελληνικά.

 Οι Ελληνες έμειναν στην Τουρκία 40 ολόκληρες ημέρες. Εκεί έθαψαν τους 21 νεκρούς τους. Με τη βοήθεια των Βρετανών οργανώθηκε σχέδιο διαφυγής του πλοίου στην Αλεξάνδρεια. Ο Κώστας Αράπης σχεδίασε και επέβλεψε την τοποθέτηση ενός τοίχου από σκυρόδεμα που στεγανοποίησε το μέρος όπου είχε κοπεί η πλώρη. Και έτσι ξεκίνησαν ένα πενθήμερο ταξίδι 730 ναυτικών μιλίων από το Γκιουμουσλούκ ως την Αίγυπτο κυριολεκτικά κάτω από τα βλέμματα των Γερμανών

 Στις 6 Δεκεμβρίου του 1943, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού μας Ναυτικού ο κομμένος Αδρίας μπήκε θριαμβευτικά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου το πλήρωμα υπό τον Κυβερνήτη Τούμπα έσπευσε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον προστάτη Άγιο των ναυτικών, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Camp Cesar Αλεξανδρείας».

 («Η ιστορία του αντιτορπιλικού «Αδρίας» – Οι 204 ήρωες και το πλοίο τους» Εφημ.Πρώτο Θέμα, 6.12.12)




Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και με την πρέπουσα ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την 5η Δεκεμβρίου 2023 η μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Μ.Πόλη της Αλεξανδρείας.

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανού.

Με λόγους αγάπης απευθύνθηκε ο Μακαριώτατος προς τους πιστούς, στους οποίους ευχήθηκε, ο Όσιος Σάββας να είναι παρηγορία, ευλογία και πνευματική θαλπωρή στις ζωές όλων των πιστών και των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τέλεσε την εις Αρχιμανδρίτην χειροθεσία του εξ  Αιγύπτου καταγομένου π.Βασιλείου Μπιούκ, κληρικού του παλαιφάτου Πατριαρχείου, προς τον οποίου απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές, ενώ επήνεσε τις λαμπρές σπουδές και εξήρε την υπακοή και την σεμνότητα που τον διακρίνουν, στοιχεία τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελούν εχέγγυα προς μία πορεία ευλογημένη μέσα στην Εκκλησία με φόβο Θεού και  αγάπη στον συνάνθρωπο.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως παρετέθη εόρτια δοχή στο Αρχονταρίκι της Μονής, προσφορά της κας.Αλίκης Αντωνίου, Προέδρου του παραρ5τήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας.

 

 




Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ

Κατά το τριήμερο από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, συνεχίζεται η καρποφόρα ιεραποστολική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Δημοκρατία του Μπουρούντι. Ο Πατριάρχης «οργώνει» στην κυριολεξία όλη την επικράτεια της χώρας, στηρίζοντας, παρηγορώντας, δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία στον ευλογημένο λαό, εγκαινιάζοντας έργα
αγάπης και προσφοράς της Αλεξανδρινής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κεντρική Αφρική.

Την Πέμπτη 30/11, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος παρευρέθηκε συμπροσευχόμενος στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουζουμπούρα, όπου επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Φρουμεντίου Αιθιοπίας, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ. Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. και αδεία του οικείου ποιμενάρχου κ. Ιννοκεντίου, τελέσθηκε η εις Διάκονον χειροτονία του εκ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό καταγόμενου κ. Μαρκέλλου Ombeni, ο οποίος θα διακονήσει στην Ιερά Επισκοπή Γκόμα.

Αμέσως μετά την Λειτουργία, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του UOTA (Oρθόδοξο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών), όπου συζήτησαν σχετικά με την ενίσχυση της παρουσίας και των στόχων του Ιδρύματος.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μπουρούντι, όπου τον ενημέρωσαν για θέματα που τους απασχολούν.

Το απόγευμα, ο Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και στην συνέχεια η Γερόντισσα Θεολόγη φιλοξένησε στο Αρχονταρίκι της Μονής. Το βράδυ παρετέθη επίσημο δείπνο προς τιμήν της Α.Θ.Μ. από την Ελληνική Κοινότητα Μπουζουμπούρα, όπου ο Μακαριώτατος συνάντησε
όλα τα Μέλη της Ελληνικής Παροικίας.

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 1/12, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Μπουρούντι, όπου άσκησε ως Αιγύπτιος Πολίτης το εκλογικό του δικαίωμα, δια τις Προεδρικές εκλογές. Το απόγευμα, επισκέφθηκε την έδρα του Συλλόγου Αποφοίτων Ελλάδος (Assiciaton Des Anciens De Grece), μέλη του οποίου είναι Μπουρουντέζοι οι οποίοι σπούδασαν και μορφώθηκαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια, και επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να προσφέρουν την γνώση που αποκόμισαν. Ο Πατριάρχης ενημερώθηκε σχετικά με την πρόθεση του Συλλόγου, να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για την μόρφωση και την φιλοξενία ογδόντα παιδιών κατ’ έτος, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια για την προκοπή τους.

Το Σάββατο 2/12, ο Μακαριώτατος με την συνοδεία του ταξίδεψαν στην περιοχή Buramata, κοινότητας στην επαρχία Bubanza, όπου εκεί υπάρχει ο Ιερός Ναός Αγίου Αλεξίου Ανθρώπου του Θεού, όπου και τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Στην περιοχή Buramata ζουν από το 1994 έως σήμερα, περίπου 5.000 οι οικογένειες, τα παιδιά των οποίων ως πρόσφυγες κατέφυγαν εκεί μετά τον εθνοτικό διαχωρισμό των φυλών Χούτου και Τούτσι, μεταξύ Μπουρούντι και Ρουάντα, ο οποίος κατέληξε σε απάνθρωπη γενοκτονία με θύματα πάνω από ένα εκατομμύριο αθώους πολίτες και εκτοπισμένους στις γύρω χώρες δύο εκατομμύρια. Την προστασία των παιδιών αυτών έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι, η οποία ποικιλοτρόπως τα στηρίζει σε θέματα παροχής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, διατροφής και ενίσχυσης των οικογενειών τους. Η «παιδόπολη» αυτή της Buramata, μεταμορφώνεται ως κέντρο προστασίας των ανυπεράσπιστων παιδιών, κυρίως ορφανών,

Ο Μακαριώτατος, μετά την Θεία Λειτουργία, εγκαινίασε το νέο κτήριο του Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού «ΣΟΦΟΚΛΕΙΟ», στο οποίο νέοι και νέες της περιοχής εκπαιδεύονται σε πρακτικές τέχνες, π.χ. ραπτική, παροχή πρώτων βοηθειών κ.λ.π, με σκοπό την κατάρτισή τους και την παροχή γνώσης. Στόχος είναι με τα μαθήματα και την εκπαίδευση πάνω σε ραπτικές μηχανές, οι νέοι της περιοχής να αποκτήσουν την δυνατότητα νόμιμης εργασίας που θα τους ενισχύσει το βιοτικό τους επίπεδο και τις συνθήκες ζωής. Επίσης, προσέφερε προς τα παιδιά και το
χωριό μια αγελάδα, που θα τους προσφέρει το γάλα της για να θρέφονται επαρκώς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουζουμπούρα.

Ημέρα με την ημέρα, ταπεινά και αθόρυβα, η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μπουρούντι μεγαλώνει και στερεώνεται δυναμικά, διότι «πίνει από την υπερφυσική και αόρατη πνευματική πέτρα˙ αυτή δε η πέτρα είναι ο Χριστός» (Α΄ Κορινθ. 10, 4).




Η ΑΘΜ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα ως Αιγύπτιος πολίτης, ευρισκόμενος στην Πρεσβεία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου  στην πόλη Μπουζουμπούρα της Δημοκρατίας του Μπουρούντι.

O Μακαριώτατος εξέφρασε την τιμή και την χαρά που αισθάνεται, να ψηφίσει για την πρόοδο και την ευημερία της μεγάλης χώρας της Αιγύπτου.
Προσευχήθηκε δε ο Θεός να ευλογεί τον Πρόεδρο και όλο το Αιγυπτιακό Έθνος.



ΤΟ ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Συνεχίζεται κατά την δεύτερη και τρίτη ημέρα η ιεραποστολική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Δημοκρατία του Μπουρούντι και στην Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι και Ρουάντα.

Το πρωί της Τρίτης 28ης Νοεμβρίου 2018, σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, πραγματοποιήθηκε η επίσημη Δοξολογία και υποδοχή του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου, στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου Μπουζουμπούρα, με την παρουσία των Σεβασμ. Μητροπολιτών Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκεντίου, Αξώμης κ. Δανιήλ και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντα κ. Σιλβέστρου.

Μετά την θερμή υποδοχή από τον Ιερό Κλήρο και τους Ορθοδόξους πιστούς, σχηματίσθηκε πομπή που κατευθύνθηκε εντός του Καθεδρικού Ναού. Μετά την επίσημη Δοξολογία, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιος, στην προσφώνησή του εξέφρασε την μεγάλη χαρά όλων για την επίσκεψη του Μακαριωτάτου. Ευχαρίστησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μπουζουμπούρα, τον κλήρο και τον λαό για την θερμή υποδοχή του πνευματικού πατέρα των Ορθοδόξων της Αφρικής. Χαρακτηριστικά είπε: «Σήμερα αγάλλεται η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μπουρούντι, σήμερα χαίρεται η Ιερά Μητρόπολή μας, σήμερα ευφραίνεται η Ελληνική Κοινότητα, σήμερα ο πιστός Ορθόδοξος λαός δοξολογεί τον Άγιο Θεό για την άφιξη  της Α.Θ.Μ., του διαδόχου του Ευαγγελιστή Μάρκου, του Πατέρα και Ποιμενάρχου μας».

Ο Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Εξοχ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μπουρούντι κ. Évariste Ndayishimiye για την θερμή υποδοχή, τους Σεβασμ. Μητροπολίτες, τους επισήμους και όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς λέγοντας πως ήλθε για να συναντήσει και να ενισχύσει τα πνευματικά του παιδιά, κλήρο και λαό, αλλά και να πάρει δύναμη και ο ίδιος από τους αυτούς.

«Η Αίγυπτος, από την οποία ερχόμαστε, είναι το στέμμα της Αφρικής και η ευλογημένη χώρα του Μπουρούντι, είναι το πολύτιμο διαμάντι της Κεντρικής Αφρικής! Ως μέλος της Ανατολικής Αφρικανικής Κοινότητας (East African Community), ο υπέροχος λαός της χώρας αυτής, μέσα από τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες των προηγούμενων ετών, στέκει υπερήφανος και αξιοπρεπής μέσα στον Αφρικανικό χώρο, διδάσκοντας τις αξίες της αγάπης και της υπομονής, κατ’ εξοχήν αρετών του Χριστιανισμού, που ασπάζεται η πλειοψηφία του. Προσευχόμαστε στον Κύριο για την πρόοδο και την ευημερία του λαού και προσβλέπουμε στην περαιτέρω στερέωση της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης κατευθύνθηκε προς το παρακείμενα κτήρια του νέου Επισκοπείου, του διοικητικού κέντρου της ιεραποστολής και των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου τέλεσε την ακολουθία του Μικρού Αγιασμού και των Εγκαινίων, εκφράζοντας την χαρά του για την πραγματοποίηση του παρόντος σημαντικού έργου για την Τοπική Εκκλησία, με την καθοριστική συνεισφορά της Ελληνικής Κοινότητας Μπουζουμπούρα.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Μπουζουμπούρα, όπου είχε συνάντηση με τον Επίτμ. Πρόξενο της Ελλάδος κ. Γεώργιο Κουκούλη και με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Τέλος, το εσπέρας της ιδίας ημέρας παρευρέθηκε στην δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ. Πρέσβης της Αιγύπτου στο Μπουρούντι κ. Yasser Elatawi.

Την Τετάρτη 29η Νοεμβρίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ταξίδεψε εκτός την πόλεως, επισκεπτόμενος την Κοινότητα Gihanga, όπου στο χωριό Gihunge τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του υπό αποπεράτωση Ιερού Ναού Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Ιωάννου του Θεολόγου. Το σύνολο των πιστών υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον Πατριάρχη, συμμετέχοντας στην Ιερά Ακολουθία. Επίσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ανακοίνωσε την δημιουργία σχολείου και ιατρείου, για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ιατρικών αναγκών της Κοινότητας.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ ο οποίος, δια των Αιδεσιμ. Ιερέων π. Δανιήλ και π. Βίκτωρος, βοηθούν την ιεραποστολική Ιερά Μητρόπολη Μπουρούντι και τον Σεβασμ. κ. Ιννοκέντιο.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος παραχώρησε συνέντευξη προς τα Μ.Μ.Ε. της χώρας, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, όπου ενημέρωσε την κοινή γνώμη για την παρουσία της αρχαίας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας στη χώρα τους και την δράση της στο Μπουρούντι. Επίσης, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, για τις εορτές των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και Φρουμεντίου Επισκόπου Αξώμης (Αιθιοπίας), στον Καθεδρικό Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.